בית נחום ואליהו ויינשטיין מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית


בראשית ימי תל-אביב חולק המגרש ברחוב לילינבלום 18 לשניים, 18 ו-18א'. וכך היה: ישראל ויינשטיין רכש 2 מספרים להגרלת מגרשי אחוזת בית, אחד לעצמו ואחד עבור אחיו הבכור נחום. היו להם שני מגרשים צמודים ברחוב לילינבלום 18 ולילינבלום 20. הם החליטו לחלק כל מגרש לשנים, על מנת שיהיה בית לכל אחד מארבעת בני המשפחה: לילינבלום 18 לאבי המשפחה אליהו ויינשטיין (ששמו אינו מופיע בין 66 מייסדי אחוזת בית); לילינבלום 18א' לבן הבכור נחום ויינשטיין; לילינבלום 20 לבת שושנה-רייזל ובעלה משה רסקין; לילינבלום 20א' לבן השני ישראל ויינשטיין.


אליהו ויינשטיין (1859-1940) ראש המשפחה, אביהם של נחום, ישראל ושושנה-רייזל. בשנת 1880, הוא עבר עם אשתו יונה-טויבה וילדיהם מירושלים ליפו וקיבל עלעצמו את תפקיד השוחט של יהודי יפו, הוא היה השוחט הראשון של הקהילה האשכנזית ביפו. כאשר שני בניו הצטרפו לאגודת אחוזת בית הוא בנה ביתו לידם. אליהו ויינשטיין נפטר בגיל 81.


נחום ויינשטיין (1876-1956) נולד בירושלים העתיקה, כשהיה בן חמש עברה המשפחה ליפו, ובגיל שבע עשרה התחתן עם אטל-ביילה שפירא מחברון. נולדו להם תשעה ילדים. נחום ויינשטיין היה מוהל, שוחט ובודק ועבד במקומות רבים ושונים עד שבשנת 1899 התיישב בנווה שלום והתרכז בעבודתו כמוהל. הוא מל את כל ילדי תל אביב ויפו. על פי רישומיו הוציאו השלטונות תעודות לנולדים. אטל ונחום הצטרפו לאגודת אחוזת בית ובנו ביתם ברחוב לילינבלום. הוא היה מכובד ואהוב על כל תושבי האזור. נחום נפטר בן 80 שנה. הוא ורעייתו אטל קבורים בבית העלמין בנחלת יצחק. לזכרו של נחום ויינשטיין נקרא רחוב בשכונת גני צהלה, לא רחוק מצומת הפיל.

רבי ישראל ויינשטיין במרכז. מימינו בנו אליהו. משמאל בנו נחום.

.

ערכים בסביבה

.

בית טולצ'ינסקי

בית איזמוז'יק / בית שלגמן

בית פלמן / בנק אפ"ק / מגדל בנק לאומי

בית פרנק (בית שיף)