קולנוע תמר מאת דני רכט

בחלק משטח מרתף בית שיכון עממי החדש (בין רחובות אלנבי 111-113 ויבנה 38) נחגגה בתאריך 6 במרץ 1950 פתיחתו של קולנוע תמר. שותפות של בעלי הון שמימנו את הקמת הקולנוע ושל קבוצת חיילים ממשוחררי מלחמת העולם השניה ומלחמת העצמאות. תמר היה אולם הקולנוע התת-קרקעי הראשון בתל-אביב. הוא פעל בעומק של שבעה מטר. במקום הצגה יומית בנוסף להקרנות הערב (הצגה ראשונה ושניה) החליטו מפעיליו לקיים הקרנות קולנוע ללא הפסקה בימי חול בין השעות עשר בבוקר ועד שש בערב. 

את בית הקולנוע החדש שהכיל שש מאות מושבים, חנך הסרט המדובר האדם השלישי. מקרין הסרטים צביקה פיקסל מעיד: "חדר הקרנה היה כמו פצצה מתקתקת, כי הסרטים דליקים וטעות קטנה יכלה להדליק את הסרט. בקולנוע תמר הקרנתי את הסרט אודט, על מרגלת בריטית שנשלחה לגרמניה. הסרט נדלק לי, הקרנו אותו אחר-כך פחות שתי מערכות והקהל לא הרגיש בכלל".

עיצוב הפנים של אולם הקולנוע החדש הופקד בידיו של  היינץ (חיים) פנחל, המעצב הכי המבוקש בעיר, שהתגורר בבית אברהם פילץ ברחוב הירקון (ועיצב את בית הקפה פילץ שפעל בקומת הקרקע בבית בו התגורר). באוגוסט 1954 התפלגה מפ"ם, מפלגת הפועלים המאוחדת שהוקמה שש שנים קודם. את כנסי המפלגה החדשה אחדות העבודה-פועלי ציון, בהם בלטו יוצאי הפלמ"ח ואנשי הקיבוץ המאוחד, אירח אולם קולנוע תמר.

משנות השבעים והלאה דעך מעמדו של רחוב אלנבי ואיתו דעך גם הפסאז' שהתיישן. על מסך קולנוע תמר הוקרנו בעיקר סרטי סקס ובסוף ימיו הפך אולם הקולנוע התת-קרקעי למועדון לילה תמר'ז. הקולנוע והמבנה נהרסו בשנת 2009. במקומם נפתח בסוף 2016 שוק האוכל אלנבי-רוטשילד שסבל מהפסדים ונסגר. 

פסאז' סולל בונה במרתפו פעל קולנוע תמר. צילום: לע"מ, 1954.

תמר. אולם הקולנוע התת-קרקעי הראשון בתל-אביב.

בכורת הסרט ההודי ראם ושיאם בקולנוע תמר. 17 באוגוסט 1968.

אחדות העבודה-פועלי ציון. כנס פעילי המפלגה מקרב עדות המזרח בקולנוע תמר, 1954.

בכורת הסרט הפשיטה על גשר המוות בקולנוע תמר. 20 ביוני 1970.

השנה 1965. סרט מלאך עובר בברוקלין מציג בקולנוע תמר.

.

ערכים בסביבה

.

חברה חדשה

בית דב שרמן

בית וולמן / בנק בלגיה-ארץ ישראל

השנאי בפינת אלנבי ורוטשילד