קולנוע אפולו / שיש אל-זקאק   מאת דני רכט


בית קולנוע זה אשר פעל ביפו משנות העשרים נחשב כבית הקולנוע המודרני הראשון של יפו (אם לא נתייחס לבתי הראינוע שנפתחו החל משנת 1911). מיקומו, רחוב עג'מי פינת רחוב פואד דג'אני (רחוב יפת פינת דר' ארליך כיום), בשטח בו נמצא כיום מפעל שייש ומחסן לחומרי בניה של משפחת אל-זקאק.   בנוסף להקרנות הקולנוע שימש האולם גם לעצרות פוליטיות ולמופעים. כאן הופיעה בחודש אוקטובר 1931 אלילת הזמר הערבי אום כולתום. בכניסה לקולנוע אפולו התמוטט באפריל 1942 אלפרד רוק. הוא הובל לבית החולים הצרפתי ושם נקבע מותו. רוק היה מעשירי יפו, ראש העדה היוונית קתולית וממנהיגי הציבור הערבי בפלסטינה. 


שמואל גילר מוסיף שבית הקולנוע אפולו נבנה בראשית שנות העשרים בידי משפחת ז'אמאריה, ונוהל בידי יוסוף אסעיד. הוא היה בתחילה בית קולנוע קיצי, ובהמשך הותקן הגג. בית הקולנוע פעל עד סוף שנות השלושים, עם השלמת בנייתו של אולם אלהמברה


גן השניים הסמוך ניטע לזכר אילנית אוחנה ועבד אל כרים אל-גני. בפורים 1992 תקף מחבל את אילנית אוחנה בסמוך למועדון זמן אמיתי, היא ברחה אל המוסך הסמוך שבבעלות אל-גני, שם דקר המחבל למוות את שניהם. משעול התוחם את גן השניים ממזרח נקרא על שמו של דר' יוסוף הייכל, ראש העירייה האחרון של יפו הערבית.

קבר משפחת ז'אמאריה בבית הקברות הרומי-קתולי "החדש". צילום: שמואל גילר, 2012.

בחודש אוקטובר 1931, הופיעה מלכת הזמר הערבי אום כולת'ום (Umm Kulthum) באולם קולנוע אפולו ביפו.

מפעל אלזקאק לעיבוד שיש. רחוב יפת 71 פינת דר' ארליך. כאן פעל בית קולנוע אפולו. צילומים: הניה מליכסון, 2012.

.

ערכים בסביבה

.

השנאי ברחוב יפת וגן השניים 

בית החולים דג'אני (ביה"ח צהלון)

כרם אל-דלק

מגדל המים בשכונת עג'מי