השוק הפולני  מאת דני רכט

השוק הפולני הוקם בצמוד לבית דואר אלנבי, בשטח בו פורקה בשנת 1950 מסילת הרכבת (חלק מקטע המסילה בין תחנת הרכבת יפו  לתחנת הרכבת ליד בית הדר). ראשיתו של השוק הפולני באלפי עולים מפולין אשר שרדו את השואה והגיעו לארץ. רסיסים אחרונים מעולם היהדות המפואר שהתקיים בפולין עד מלחמת העולם השניה. 

בשנת 1957 לדוגמא, הגיעו לארץ שלושים ואחד אלף עולים מפולין (42% מכלל העולים באותה השנה) והשוק הפולני הוקם ביוזמתם על מנת למכור חלק מהחפצים שהצליחו להביא איתם לארץ. בהמשך, מצאו רבים מעולי פולניה עיסוקים אחרים, והשוק אוכלס על ידי רוכלים. חלקם הציגו את עצמם כימאים המוכרים מוצרים מוברחים במהלך חופשתם בארץ, כהכנסה צדדית.

כך הפך השוק הפולני למקבילו של שוק הימאים החיפאי ואף לשלוחה של השוק השחור שהתקיים ברחוב לילנבלום הסמוך ובסביבתו. אך השם "הפולני" שדבק בו בתחילת הדרך, המשיך לשמש אותו כנקודת ציון בעיר. בשנות השישים היה זה המקום היחיד בעיר בו ניתן היה להשיג מצתי רונסון, אפטרשייב ברוט ומכנסי ג'ינס מאמריקה. בתחילת שנות התשעים פונו הבסטות של השוק ונהרסו המקלטים שנבנו שם בשנות החמישים, לטובת הוספת נתיבי נסיעה לכיוון צפון. Do zobaczenia (להתראות!).

בית דואר אלנבי בשנת 1955. ברחבה שלצידו פעל השוק הפולני משנות החמישים ועד שנות התשעים.

מוכר התחתונים בפינה הנגדית לשוק הפולני בצומת הרחובות אלנבי ויהודה הלוי, 1962. צילום: Willem van de Poll.

המדרכה הסמוכה לבית דואר אלנבי ולשוק הפולני הומה אדם. צילום של פנחס בן שחר מתוך ספרו בתי ת"א יפו מספרים.

מימין נראית החומה שהפרידה בין רחוב יהודה הלוי ומסילת הברזל. עם הסרת החומה בתחילת שנות החמישים, החל לפעול במקום השוק הפולני.

רכבת המגיעה מתחנת יפו נכנסת אל צומת דואר אלנבי. צולם על יד זולטן קלוגר ביום האחרון של שנת 1946. כאן בדיוק החל בשנות החמישים לפעול השוק הפולני.

.

ערכים בסביבה

.

דואר אלנבי ומחסום הרכבת

גרנד הוטל / בית אהרונסון 

בית ד"ר זכרין

מלון הרצליה  (בית ההסתדרות) / מגדל הסנה (מגדל מנורה-מבטחים)