בית צוקרמן / בית הפניקס מאת דני רכט
דוד חכמי (חכמישווילי) החל לעסוק בביטוח בגיל 20 כשהוא מוכר בעיקר פוליסות מטעם חברת הפניקס הבריטית. את הקשר היתווה אביו יוסף חכמי, שהיה מנהל ברקליס בנק. לימים נרשם המשרד שלו כסוכנויות ארץ ישראליות לביטוח (פאבליק אינשורנס אג'נסיס). ב-1948, לאחר כמעט עשור של יצוג, הצליח לשכנע את עמיתיו הבריטים להקים בשותפות את חברת הביטוח הפניקס הישראלי. בשנותיה הראשונות פעלה החברה ממשרדיה ברחוב אלנבי 103, אך התפתחותה המואצת הביאו את חכמי לרכישת מגרש בפינת רחוב לבונטין 30 (הרכבת 12-14) ובניית בית משרדים חדש. ראשיתו של מתחם עסקים זה בבית הדר והסביבה הפכה למבוקשת עקב קרבתה למוקדי התחבורה הציבורית בתחנת הרכבת יהודה הלוי הסמוכה, בכיכר המושבות ואח"כ עם פתיחת התחנה המרכזית הישנה.
בנין המשרדים של הפניקס הישראלי תוכנן ב-1950 על ידי האדריכל יוצא צ'כיה מקס טינטנר בסגנון הבנייה המודרניסטי, ונבנה בצמוד לתחנת המשטרה, לבית המכס ולבית יעקבזון אשר נבנו באמצע שנות השלושים. מעל קומת החנויות נבנו ארבעה קומות משרדים (בשנות השמונים נוספה למבנה קומה חמישית מבנייה קלה). הבניין ההדור אופיין בחלונות סרט ובחצר פנימית. על קירות מסדרונותיו הארוכים הוצגו ציורים מתוך אוסף האמנות הישראלית של יוסף חכמי, בנו של מייסד החברה ומנהלה. עם התיישנות המבנה, עזבה הנהלת החברה את מרכז העסקים ההסטורי ונדדה אל מחוץ לעיר. המבנה שלא נכלל בתכנית השימור העירונית, החליף ידיים מספר פעמים ונהרס בחודש מרץ 2012. במקומו נבנה במקום בית מגורים מודרני בתכנון בר אוריין אדריכלים ובו חמש קומות מגורים וקומת גג מעל קומת חנויות מסחרית ושלוש קומות מרתפי חניה.
על שמו של דוד חכמי, מייסד חברת הביטוח הפניקס הישראלי. קראה העיריה באמצע שנות התשעים רחוב במתחם הנפט לשעבר (אשר קודם לכן נקרא רחוב החרושת). ובית איגוד חברות הביטוח.
המגרש הריק עליו יבנה בשנת 1950 בית הפניקס. קטע תצ"א מהשנים 1937-38.
הדמיית בית המגורים שהחליף את בית הפניקס.
מבט משדרות רוטשילד אל בית הפניקס. צילום: דני רכט, 2010.
בית הפניקס במהלך הריסתו. צילום: עידו ששון, מרץ 2012.
.
ערכים בסביבה
.