חארת' אל נצארה (קריית האמנים)  מאת דני רכט


כמו ירושלים העתיקה, כך גם יפו מוקפת החומות היתה מחולקת לרובעים. הרובע הנוצרי מופיע במפת חיל ההנדסה הבריטי משנת 1842 (המצורפת כאן) והיה בסמוך לחומה הדרומית שחלקים ממנה עדיין נראים בבירור. הרובע היה מאופיין בעיקר בבתי מידות ובין תושביו היו עשירי העיר, כמו סלים קאסר, פרנסיס ג'ילאד, בשארה א-שאקיר ואחרים. יהודים מיאנו במשך שנים לגור ברובע הנוצרי. אך בידיעה בעתון המליץ משנת 1900 נכתב כי הביקוש לדיור שעלה בהרבה על ההיצע, גרם גם ליהודים לעבור ולגור ברובע הנוצרי. בתמונה נראים בתי המידות של הרובע סמוך לשרידי החומה הדרומית של העיר.


קריית האמנים של יפו העתיקה חופפת פחות או יותר את גבולות הרובע הנוצרי וחלק ניכר מבתיה הם בעצם בתי הרובע לשעבר ששוחזרו בסוף שנות השישים ותחילת שנות השבעים של המאה העשרים על ידי החברה לפיתוח יפו העתיקה. במקום חיים ופועלים אמנים מוכרים (דוד שריר, משה עמר ואחרים) לצד כאלה שאינם אמנים (הגדרת האמנים היא גמישה ביותר ולא ממש ברורה לפי תקנות החברה) לצד מוזיאון אילנה גור, בית תיאטרון הסימטה וגלריות לאמנות. כיום מקדמת החברה תב"ע חדשה שתאפשר גם למי שאינם אמנים להתגורר ביפו העתיקה. 

בתי האמידים ברובע הנוצרי נראים בצילום של הארלי משנת 1918. בתמונה שצולמה מבית הקברות היווני-אותודוכסי (שהקיף את כנסיית סנט ג'ורג') לכיוון צפון, נראית היטב החומה הדרומית של יפו. תודה לשמוליק תגר.

ביתו של סלים קאסר, מעשירי יפו, בשכונה הנוצרית. תודה לשמואל גילר.

הרובע הנוצרי מסומן במפת חיל ההנדסה הבריטי משנת 1842.

רובע האמנים ביפו העתיקה. גלויה מסוף שנות השבעים.

.

ערכים בסביבה

.

בית שמעון הבורסקאי

מצדית סידני סמית / בית החולים הצרפתי

גבעת אנדרומדה 

בית המכס בנמל יפו