בית אברהם חנוך מאת דני רכט


סיפור ההגנה על תל-אביב בראשיתה נקשר אל הבית הישן שעודנו ניצב ברחוב הרצל 18 פינת יהודה הלוי 21, ולבעליו. אברהם-גרשון חנוך (1868-1947) נולד בוילנה, הוא נשא לאישה את מלכה ולזוג הצעיר נולדו להם שני ילדים. המשפחה גרה בעיר ביאליסטוק ואברהם הצליח בעסקיו בתעשיית האריגים, בעקבות המצאה שפיתח שנתנה לאריגיו יתרון בשווקי רוסיה הצארית.


אברהם הושפע עמוקות מ'מדינת היהודים' ספרו של הרצל. היה זה ארוע מכונן החיי המשפחה ובעקבותיו, הם עלו לארץ בשנת 1906. תחילה גרו בנווה שלום ואברהם עסק בסחר בעורות ובפרדסנות. אחר כך היה מהראשונים שבנו את ביתם באחוזת-בית. מאחר והיה אדם אמיד העדיף להגריל מגרש פינתי (אפשרות זאת היתה קיימת למי ששילם יותר) ובנה עליו את ביתו מבלי שנזקק להלוואה של הקרן הקיימת. הבית היה אחד היחידים בשכונה העברית החדשה שהיה בעל שתי קומות. החדרים עוצבו במתכונת משתנה (כמו במלונות הבוטיק של ימינו). היה בבית חדרים בסגנון סיני, אנגלי ועוד.


משפחת חנוך גרה בקומה השניה בעוד שחדרי הקומה הראשונה הושכרו. ובהם התגוררה משפחת שרתוק עד שבנו את ביתם שבשדרות רוטשילד. כאן התגוררו בין השאר הבן משה (לימים שרת, ראש הממשלה השני), אחותו רבקה שזכתה לחיזוריו של דב הוז, ואחותם עדה שנישאה בהמשך לאליהו גולומב. לא ניתן כמובן לעסוק בסוגיות הקשורות לבטחון היישוב מבלי להתייחס לגיסים שרת, הוז וגולומב. אך לבעל הבית היה עוד קודם תפקיד מרכזי בהגנה על השכונה הצעירה. מאחר והיה בעל ניסיון בשמירה ובהגנה עוד מזמן הפוגרומים בביאליסטוק (בביתו שם הוסלקו כלי נשק להגנת היהודים) נבחר אברהם-גרשון חנוך לראש ועד השמירה באחוזת-בית.


אברהם-גרשון חנוך רבות בפעילות ציבורית מגוונת. הוא נבחר לסגן יושב ראש ועד הקהילה, היה חבר במשפט השלום העברי ועוד. הוא כתב מאמרים לעיתונות והיה ממייסדי הוצאת לעם. אברהם היה שוחר אמנות וביתו היה פתוח לאנשי תרבות ואומנות. התעניינותו באסטרונומיה הביאה אותו להקים מעין מצפה כוכבים בקטע מגג הבית שלא היה מכוסה רעפים. גם התחום האודיו-מוסיקלי עניין את אברהם. הוא עסק בניסויים מוסיקלים ופיתח אמצעים לשיפור איכות השמיעה בגרמופון.


בשנות העשרים הפכה השכונה לסביבה מסחרית ובקומה הראשונה של הבית נפתחו חנויות. אחת מהן שימשה את בנק המזרחי, שנים לפני בניית בית הבנק במעלה רחוב לילינבלום. בשנת 1927 עבר בית המסחרי שור למוצרי מכולת מרחוב בוסטרוס את חנות בבית חנוך. בית מסחר זה נוסד בשנת 1902. עוד בחייו תרם אברהם-גרשון חנוך את כל רכושו לקרן הקיימת. הוא נפטר בשנת 1947. רעייתו מלכה נפטרה אחריו ושניהם קבורים בבית העלמין ברחוב טרומפלדור.

בשנות העשרים פעל בנק המזרחי באחת מחנויות בית אברהם חנוך.

רחוב הרצל בעת בניית מגדל שלום. הבית הפינתי בצד שמאל הוא בית אברהם חנוך. צילום מתןך יומני כרמל, 1964.

הבית הישן שעודנו ניצב ברחוב הרצל 18 פינת יהודה הלוי 21. צילום: GSV 2011.

.

ערכים בסביבה

.

בית רבקה אבולעפיה

בית איתין

בית פלמן / בנק אפ"ק / מגדל בנק לאומי

בית פרנק (בית שיף)