בית משפחת הוז מאת פיני בן-שחר


עם היווסדה של חברה חדשה הצטרף לאגודה זו גם ברוך הוז, שעלה ארצה עם משפחתו בשנת 1906 והשתקע ביפו. הוא שימש מורה בבאר טוביה ואחר-כך בבית-ספר תחכמוני, כאשר נפתח זה ביפו, ואחר-כך הורה בנווה צדק. ברוך הוז שימש גם כספרן בספריית שער ציון. הוא נבחר כציר מטעם יהודי יפו לקונגרס הציוני שנערך בווינה. בשנת 1913 בנה את ביתו בשטח חברה חדשה בשדרות רוטשילד 30 (של ימינו).


דב, בנו של ברוך הוז, ממסיימי המחזור הראשון של הגימנסיה הרצליה, התגייס עם פרוץ מלחמת-העולם הראשונה לצבא התורכי יחד עם חבריו מבוגרי הגימנסיה, ביניהם ידידו וחברו הקרוב משה שרת, שהתגורר מולו, מן העבר השני של השדרה. לימים נשא דב לאשה את רבקה, אחותו של משה שרת. בשנת 1917 נפטר ברוך הוז. אשתו שרה פתחה בביתם המרווח פנסיון לתלמידי הגימנסיה, שנשלחו ארצה על-ידי הוריהם לקבל בה חינוך עברי. ביתם שימש בית-ועד לטובי היישוב.


דב הוז ורעייתו רבקה לבית שרתוק, גיסתו צביה, אחותו חווה בורודובסקי ובתה אורה, בתו תרצה וידידו יצחק בן יעקב בחוזרם במכוניתם, בה נהג דב הוז, מביקור מ"ג אסירי ההגנה בכלא עכו (בכ"ט כסלו תש"א 29 בדצמבר 1940), אירעה להם תאונת-דרכים שבה נספו כולם, להוציא את אחותו חווה בורודובסקי שניצלה. מבני משפחת דב הוז נותרה בחיים רק תמר בתו שלא צורפה לנסיעה גורלית זו.


דני רכט מוסיף: ראשיתו של פנסיון הוז בשנת 1906 בעיר יפו. הבית בשדרות רוטשילד נבנה בשנת 1913. קודם לכן, משנת 1910, התגוררה המשפחה בנווה צדק. ברוך הוז לימד בבית הספר תחכמוני בראשיתו. אלכסנדר "סשה", בנו של המהנדס גדליה וילבושביץ' (1865-1943) היה אחד מדיירי הפנסיון. באחד הימים בחודש נובמבר 1916 נכנס לחדר יצחק יפה (אחיינו של בצלאל יפה, מנהל חברת גאולה) מצא את אקדחו של סשה וירה בעצמו למוות. שש עשרה שנים אחר כך שם אלכסנדר "סשה" וילבושביץ' קץ לחייו. בראשית שנות השלושים נדד אל המבנה מלון הרצליה ובהמשך היה זה ביתה של חברת ניר ההסתדרותית - החברה להתישבות עובדים עברים בארץ-ישראל. דב הוז התגורר עם משפחתו במעונות עובדים הו"ד. קטע הרחוב הסמוך (לפנים, חלק מרחוב חובבי ציון) נקרא על שמו, כמו גם שדה דב, בית דב הוז של הנוער העובד (המרכז הגאה כיום).


במקום בית משפחת הוז בשדרות רוטשילד 30 ניצב כיום מגדל דירות.

בית משפחת הוז בשדרות רוטשילד 30. צילום משנות השישים: פיני בן-שחר.

תותח הלונג-טום הירדני שהפציץ את תל-אביב מוצב בשדרות רוטשילד ליד בית שרתוק (בית אליהו גולומב מוזיאון ההגנה) כשברקע נראה בית משפחת הוז. צילום: אלכס רכט, 1967.

פרסומים קשורים לבית שניצב בעבר בשדרות רוטשילד 30. שרה הוז מודיעה על הרחבת הפנסיון לקומה השניה. מלון הרצליה עובר לבית במקום פנסיון הוז. סוכנות התיירות פלרוט שמשרדיה בבית הוז מציע טיול לסוריה וללבנון. הקמת חברת ניר (החברה להתישבות עובדים עברים בארץ-ישראל) אשר משרדיה בבית הוז.

דב הוז ובתו (1928). מאחור נראה אגף בית לדרברג ואלימלך הפונה לשדרות רוטשילד.

שיווק מגדל רוטשילד שנבנה במקום בית משפחת הוז.

.

ערכים בסביבה

.

חברה חדשה

בית שרתוק (בית אליהו גולומב, מוזיאון ההגנה)

מלון גינוסר (מלון בן-נחום)

השנאי בפינת אלנבי ורוטשילד