בית וילסון "השני" (בית האופנה) מאת דני רכט

להכרות עם הפרק הקודם בתולדות הקבלן וילסון, מומלץ לקרוא את הערך על בית וילסון ברחוב מונטיפיורי

הקבלן היהודי שמואל סם וילסון (או בשמו המקורי: שמואל נתן ויישנאנצקי) נולד בפולין, הצליח בארה"ב ובשנת 1910 השתקע בתל אביב כאשר ברשותו הון גדול של שמונת אלפים דולר. משנה זאת ועד 1932 בנה וילסון בעיר כמאתיים בתים. בהם גם בית הכנסת הגדול ומלון גינוסר (מלון בן נחום) ברחוב אלנבי. את ביתו הראשון הקים וילסון ברחוב מונטפיורי מאחורי הגימנסיה. ואת ביתו השני בנה ב 1923 בפינת רחובות התבור 30 וקלישר, באזור שיש המכנים אותו בשם כרם ישראל.

הבית בתכנון יהודה מגידוביץ' היה הראשון בתל אביב בו שולבו אריחי קרמיקה מבית בצלאל. מה שהפך לפריט אופנתי בחזיתות בתי אמידי העיר אז. במאמרו: מבתי חלומות לבתי קופסאות, המהפך האדריכלי של שנות השלושים בת"א, מציין המחבר נתן הרפז כי בבית וילסון "הותקנה תמונת קרמיקה רחבת ממדים ובה פורטרט של וילסון, שתי תמונות נוף של בניינים וכתובת: שמואל וילסון קבלן אמריקאי מדופלם". בחדר המדרגות של הבניין שרדה כתובת מקורית ע"ג אריחי קרמיקה.

בשנות השישים נקרא המקום בית האופנה. שם המעיד על אופי העסקים שפעלו (ועדיין פועלים) בו. בית וילסון מתכנה כיום בטעות בית רחל בשל השלט שתלתה החברה העסקית שהנכס בבעלותה על הבית. שלט המזכיר את עיצוב שלטי בצלאל המקוריים.


תודה לשולה וידריך ואור אלכסנדרוביץ'.

בית האופנה בשנות השישים. התמונה לקוחה מהספר י.מגידוביץ מאת גלעד דובשני.

בית וילסון ברחוב קלישר. מקור לא ידוע.

הריסות מחנה ברנר לאחר הפצצה מהאוויר של מטוסי איטליה הפשיסטית. ספטמבר 1940. בתמונה, באדיבות שולה וידריך, נראה ההרס ברחוב קלישר. בית וילסון ברקע.

מתוך הספר אריחים מעטרים עיר: קרמיקה בצלאל בבתי תל-אביב, 1929-1923 מאת בתיה כרמיאל.

צילום: הניה מליכסון, 2010.

בית וילסון בשנות העשרים.

בית רחל. צילום: דני רכט, 2008.

.

ערכים בסביבה

.

בית אדין (משרד עו"ד מויאל)

ת"ת לתימנים (בית ספר קלישר)

כרם ישראל (רובע ברנר)

שכונת הבונה