שכונת פקידי אפ"ק  מאת דני רכט


שכונת פקידי אפ"ק שבתיה בנויים בחצי גורן סביב סמטת שפ"ר, היתה שכונת היוקרה הסגורה הראשונה בתל אביב והוקמה בחלק הצפוני של השטח שכונה מאוחר יותר כרם ישראל, מערבית לאחוזת בית ובקרבת מחנה ישראל (כרם התימנים של ימינו) ובתיה הצפוניים של מנשייה. הקרקע נרכשה כבר בשנת 1913 ממשפחת מויאל. 


בשכונת פקידי אפ"ק נבנו בתים פרטיים שחזיתם משוננת כמעין חומה והיא תוכננה על ידי המהנדס יוסף טישלר (שתיכנן כמעט באותה תקופה גם את שכונת נווה שאנן) וגם זכתה להתייחסות נאה בספרו של דר' ברוך רביד, יוסף טישלר, אדריכל ומתכנן ערים בתל אביב, שיצא לאור בהוצאת מרכז הבאוהאוס, בפרק "מבוי פקידי אפ"ק". אנגליא-פלשתינא קורפורשיין (או אנגלו-פלשתינה קומפני לפי מקורות אחרים) הוקמה כחברה בריטית לפיננסים וקרקעות, ומשרדה ביפו נפתח ב-1903 בניהולו של זלמן לבונטין. לאחר העברת משרדי אפ"ק לתל אביב, יזמו העובדים את הקמת השכונה הקטנה שנבנתה בסטנדרטים גבוהים ביותר (חדרי שירותים מצופי חרסינה וכו') יחסית לתקופה. עם הקמת המדינה, שימש בנק אנגלו-פלשתינה (לימים בנק לאומי לישראל), כבנק המרכזי שלה עד להקמתו של בנק ישראל. 


עובדי הבנק כנראה אהבו לגור יחד. בשנת 1932, יזמו פקידי אפ"ק פרוייקט בנייה משותף נוסף - הבית ברחוב דיזנגוף 28 בתכנונו של האדריכל דב כרמי, חתן פרס ישראל.

שכונת הפקידים אפ"ק ע"ג גלויה, טרם תוספות הבנייה ושאר שינויים. השכונה הקטנה והנעימה היא תחנת חובה בכל סיור המוקדש לארכיטקטורה העירונית.

שכונת הפקידים במודעת אבל. מרץ 1948.

בית הורביץ בשכונת הפקידים. צילום: 2008.

שנות העשרים. עבודת רקמה של איתן ג'ורג' הורביץ.

.

ערכים בסביבה

.

שכונת נחלת בנימין 

גן גרוזנברג / חניון גרוזנברג 

כרם משראוי / מדרחוב נחלת בנימין

כרם ישראל (רובע ברנר)