מלון קמיניץ  מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית


בסוף חודש אוקטובר  1898 עגנה בחיפה האונייה הרוסית 'ניקולאי השני' ומסיפונה ירד ד"ר הרצל מלווה בה"ה וולפסון ובודנהיימר. היה זה שנה לאחר הקונגרס הציוני הראשון שהתכנס בבזל. הרצל ומלוויו המשיכו אל יפו וממנה יצאו לירושלים. קודם שהמשיכו אל עיר הקודש נפגש ד"ר הרצל לראשונה עם הקיסר הגרמני שאונייתו עגנה בחיפה יום קודם להגעת הרצל. הפגישה התקיימה בשדות בית הספר מקווה ישראל. ביפו שהו המנהיגים הציונים במלון קמיניץ שהיה אז המלון היהודי הכי מודרני בעיר. 


בספרו 'מלכי בציון' שיצא לאור בשנת 1931, כתב א. ורדי: "...בעלותם לחוף והנה בא לקראתם דוד שו"ב, האיש היחידי שידע על בואו של הרצל. הוא הוליך אותם אל מלון קמיניץ אשר ברחוב בוסטרוס. בשבתו במלון נחה עליו רוח של חג. היינות והפירות מתוצרת הארץ שהוגשו הרחיבו את דעתו. ברדת הרצל לבקר אצל יוסף פיינברג, מכירו מאז, הגר ברחוב בוסטרוס, צץ כאילו "מתחת האדמה" ונטפל אליו מנדל קרמר הידוע, שבה מירושלים לקבל את פניו בשם השלטון". קרמר עבד אז בשירות הבולשת הפוליטית והתבקש על ידי העות'מנים "לפקח" על הרצל ולוודא שהוא אינו מסית נגד השלטונות.


ראשיתו של מלון משפחת קמיניץ בירושלים. אולם אליעזר ליפא קמיניץ לא הסתפק בפעילות זו ופתח סניפים גם בחברון, יפו ויריחו. מלון קמיניץ היפואי נפתח בשנת 1885 ופעל בבית שכור במושבה הגרמנית. כעבור עשור לערך עבר המלון לרחוב בוסטרוס ושם פעל תחת השם 'הוטל פלסטינא' עד לסגירתו בשנת 1924. בשנת 1961 שופץ המבנה אך שנתיים אחר כך התמוטטו הקומות העליונות ומהמבנה ההיסטורי נותרה רק קומת החנויות. 

שגרה ברחוב בוסטרוס (רחוב 2 לאחר קום המדינה, רחוב תרשיש בשנות החמישים, וכיום רחוב רזיאל). מרכבה, חמור, ומסילת הטרזינה - הרכבת הקלה של שנות העשרים. מלון קמיניץ בצד ימין באמצע. הבית בצד שמאל הוא רזיאל 12.

הבית ברחוב רזיאל 7 בו פעל מלון קמיניץ. צילום של פיני בן-שחר מתחילת שנות השישים.

התמוטטות הבית שברחוב בוסטרוס. צילום: פיני בן-שחר, 1963.

בנימין זאב הרצל על סיפון האונייה שהביאה אותו לארץ.

.

ערכים בסביבה

.

בית סורסוק 

פסאז' זריפה

הבית החתוך ברחוב רזיאל

פינת מורומס