מדרחוב הר סיני  מאת דני רכט


בחודש חשון תרפ"ב, 1922, הונחה אבן הפינה לבית הכנסת הגדול של תל אביב במגרש גדול בקרן הרחובות אלנבי ואחד העם. בצידו המערבי נקבע כביש גישה קצר ללא מוצא - רחוב הר סיני. שם הרחוב מצויין את אתר מתן התורה לבני ישראל. בניית בית הכנסת התארכה והסתיימה רק בשנת 1925. בשנות השלושים חובר הרחוב הקצר אל רחוב אחד העם באופן שהקיף את מתחם בית הכנסת הגדול ממערב ומדרום. בשנת 1940 בנה  הקבלן יצחק בן דוד בקטע זה של הרחוב, בניין מסחרי גדול ומאורך של חנויות ומשרדים. המבנה הוא יחודי במראהו בזכות שורת הקשתות בהשפעה איטלקית המעטרת את חזיתו. יצחק בן דוד בנה בתים ברחבי העיר, ברחובות: גורדון, חובבי ציון, המלך ג'ורג', ריינס, פרישמן ופינסקר. בשכונת פלורנטין וביפו. בנו, אלברט בן דוד מעיד כי: "עבודתו היתה גם תחביבו ואהבתו, והוא השקיע בה את כל נשמתו". 


הבניין היחיד ברחוב הר סיני אשר שופץ נמצא בקרן רחוב אחד העם ומשמש בין השאר את משרד עורכי הפטנטים לוצאטו את לוצאטו. פירמה שנוסדה באמצע המאה ה-19 עוד באיטליה ומתמחה בדיני קניין רוחני.  במסגרת השיפוץ שנעשה לבית הכנסת הגדול בשנות השבעים, שופץ רחוב הר סיני והפך למדרחוב. אלא שלחצי החנייה בסיטי ההסטורי של העיר הפכו אותו אחר כך למגרש חנייה, וחבל. החנויות שבין הקשתות יכולות לארח מסעדות שיעשו שימוש בפיאצה היפה, כמו גם עסקים אחרים. 


תכנית עירונית אחרת מתייחסת לאחורי בית הקשתות ולחצרות האחוריות של בתי רחוב נחלת בנימין  הגובלים בו, מייעדת חצרות אלה לשורה של מסעדות גן. גם תכנית זאת מעלה אבק ומתוייקת איפשהו במחלקות העירייה.


ב-1922 הוחלט בעירייה כי חלל עירוני זה יקרא מבוי בית הכנסת. מאוחר יותר הוחלף השם לרחוב הר סיני. במדרחוב (הר סיני 5) פועל תדר. בר ותחנת רדיו אלטרנטיבית.


האדריכלית נעמי עשת מוסיפה: הככר שמקיפה את בית הכנסת הגדול מצדו הצפוני והמערבי תוכננה בהשפעת סגנון איטלקי, של ככר מונומנטלית הבנויה מסביב לכנסיה, בנוקשות גיאומטרית ושימוש באלמנטים קלאסים: חזית אחידה של מעבר מקורה בעל רצף קשתות במפלס הככר ושורת חלונות מרובעים סדורים בקומות העליונות. כהמשך לככר בכיוון דרום ומערב תוכננו שני מעברים מקורים המתחברים לרחובות שדרות רוטשילד ונחלת בנימין. התכנית המוצעת בוצעה חלקית. חזית הככר האחידה של חלונות רבועיים רגולריים בקומות העליונות וארקדה ארוכה ואחידה במפלס הככר נקטעה עי ידי בניינים שלא תאמו את התכנון המקורי.

הקשתות של מדרחוב הר סיני. צילום: רודי ויסנשטיין.

שוק ארבעת המינים ברחוב הר סיני. תחילת שנות החמישים.

מבט מרחוב אחד העם אל הבית ברחוב הר סיני 3. צילום: ואן דה פול, 1962.

.

ערכים בסביבה

.

חברה חדשה

בית מרדכי גרבוב

בית מנחם-משה (רדיו אלרד)

ברקליס בנק  (בנק מרכנתיל דיסקונט)