בית הממשל ביפו  מאת דני רכט

במהלך שנות השלושים נבנו רוב המגרשים הפנויים בשכונה שהוקמה בשטח פרדס מוסתקים (השכונה הידועה כיום כשכונת נגה). בקצה הדרום-מזרחי של המתחם, סמוך לבתיה הקיצוניים של המושבה האמריקאית-גרמנית, בנתה משפחת קרסו באותו העשור בניין גדול החולש על בלוק שלם. מרחוב אבו אל-הודא (כיום רחוב פוריה) ועד רחוב נאחאס פאשה (כיום רחוב נחמה). קומת הקרקע של הבניין יועדה למוסכים ולמחסנים. שתי הקומות האחרות למשרדים. בניין זה שימש משנת 1936 ועד 1948 כבית הממשל. כאן היתה לשכתו של מושל יפו, ומכאן נוהל מחוז הדרום המנדטורי. בשנות השלושים אירח הבניין גם את משרדי הטאבו. ספסרי קרקעות ורוכשי מגרשים נאלצו להגיע לכאן בימי מאורעות הדמים. לעיתים תוך סכנת נפשות. זאת עד פתיחת משרדי הטאבו בתל-אביב. 

בשלהי מלחמת העולם השניה, עם החרפת מאבק המחתרות בבריטים, נכלל בניין הממשל, כמו גם בית טאנוס הסמוך לו, באזור בטחון שהקימו הבריטים. אזור זה הוקף בעמדות שמירה וגדרות תיל וכלל את רוב שטחה של המושבה האמריקאית-גרמנית, כולל בית מיכאקשווילי ברחוב אילת 14 ששימש את הבולשת הבריטית. אחרי קום המדינה עבר הבית לידי צה"ל ומערכת הביטחון ושימש פונקציות שונות: משרדי קישור שונים, האוגדה המרחבית האילתית (עוצבת אדום), מרכז גיוס של משמר הגבול, ועוד.

קטע רחוב ניצנה הסמוך לבניין (בין רחובות נחמה לפוריה נכלל בשטח המחנה הצבאי והיה סגור לתנועת אזרחים). בתחילת האלף הנוכחי פינה הצבא את הבניין. בשנים 2009-2012 נבנה בסמוך פרוייקט הכפר (The Village) והקיר בקצה רחוב נחמה (בין בית הממשל לבית טאנוס) הפך לכניסה לחניון התת קרקעי של הפרוייקט החדש, תוך ניצול הפרשי הגבהים בין רחוב נחמה ובין שטח הפרוייקט. 

שמואל גילר מוסיף: משרדי הטאבו שכנו קודם לכן בבית קנדינוף ברחוב יפת 32, עד שהבית נמכר בשנת 1928 במכירה פומבית. זאת לאחר שמשפחת קנדינוף נקלעה לקשיים.

בית הממשל ביפו מסומן ע"ג קטע מפה משנת 1936.

דגל מנדטורי ועמדת משמר על גג בית הממשל ביפו. צילום מאמצע שנות הארבעים. משמאל נראית אחת המרפסות בבית טאנוס.

דגל פלסטינה המנדטורית. הישות הפוליטית שקדמה למדינת ישראל. הדגל היה בשימוש בין השנים 1927-1948.

רחוב נחמה 10. הקיר בקצה הרחוב (בין בית הממשל לבית טאנוס) הפך כניסה לחניון תת קרקעי, תוך ניצול הפרשי הגובה בין מתחם נגה לבין המושבה האמריקאית-גרמנית. צילום: GSV 2015.

.

ערכים בסביבה

.

בית ספר אורט יפו

פסאז' זריפה

בית מוסתקים (בנק אפ"ק) 

בית הכנסת זכרון ברוך