בית בלוצרקובסקי מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית

התעשיין ניסן בלוצרקובסקי (1857-1924) נולד ברוסיה ועלה לארץ ישראל בשנת 1906. הוא היה בעל בית מלאכה לברזל ושותף בבית החרושת שטיין. ניסן ורעייתו פסיה (1860-1922) בנו את ביתם ברחוב יהודה הלוי 32, לסמוך לבית בתם שרה-בלומה שהיתה נשואה לדוד סמילנסקי. בתכנית אחוזת בית לא הוקצא מגרש ציבורי למטרת בית הכנסת. מאחר ולא היה בית כנסת בשכונה, כיתתו חלק מהתושבים את רגליהם אל בתי הכנסת שבנווה שלום-מנשייה ובנווה צדק. אולם חלקם התקשו ללכת מרחק כה רב. בנסיבות אלה הקצו ניסן ופסיה בלוצרקובסקי חדר בביתם על מנת שישמש בית תפילה. חדר זה שימש כבית הכנסת של תל-אביב עד לקבלת אישור השלטונות ב-1912 והקמת צריף בית הכנסת ברחוב יהודה הלוי 12 (לימים יפעל בכתובת זאת הגן הזואולוגי של ד"ר מרגולין).

בלוצרקובסקי גם פעל להקמת מושב הזקנים ברחוב אלנבי ולאחר מות אשתו פנסיה, נידב כסף למימון הקמת אגף על שמה בבית האבות. הוא נפטר בן 67 בשנת 1924 אחרי שאשתו ובתו נפטרו. ניסן ופסיה קבורים בבית העלמין ברחוב טרומפלדור. בהמשך שימש הבית למגוון פעילויות: גן ילדים, משרדי התאחדות בעלי התעשיה בארץ-ישראל ועוד. המגרש נכלל בשטח בו נבנה מגדל בנק לאומי.

ניסן בלוצרקובסקי באנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו:

ניסן בלוצרקובסקי נולד בברדיצ'וב (רוסיה), טבת תרי"ז (1857). לאביו אברהם אריה הלוי. קבל חנוך מסורתי בחדר ובישיבה. היה חובב ציון ואח''כ ציוני מדיני. עסק במסחר והצליח. נשא לאשה את פסיה בת אברהם דוד קוטלירוב. (נפטרה בתל-אביב, א' תמוז תרפ''ב - 27.6.1922). היתה חובבת ציון פעילה. עסקנית ונדבנית. עלה לארץ בשנת תרס"ו (1906) מיליסבטגרד (רוסיה). היה בעל בית מלאכה לרהיטי ברזל ושותף לביח"ר ליציקה ומסגרות של ליאון שטיין ביפו. ממיסדי ובוני "אחוזת בית" (תל-אביב) הראשונים (בנה את ביתו בשנת תרס"ט - 1909 ברחוב יהודה הלוי 32). בביתו היה בית התפילה הראשון בתל-אביב. ממיסדי מושב זקנים וזקנות הראשון בתל-אביב (ברחוב אלנבי), ואחרי מות אשתו, בנה אגף על שמה. היה עסקן צבורי באמונה וחלק תרומות בסתר וביד נדיבה. נפטר בתל-אביב, י' שבט תרפ''ד (16.1.1924). בתו: שרה בלומה (במה) אשת דוד סמילנסקי.

בית חיותמן ברחוב יהודה הלוי 34. בצד ימין נראה חלק מבית בלוצרקובסקי. צילום של פיני בן-שחר משנות השישים.

.

ערכים בסביבה

.

בית אלכסנדר כהן

בית פלמן / בנק אפ"ק / מגדל בנק לאומי

בית סגל (בית הלפן)

בית פרנק (בית שיף)