בית מרדכי פנחס חסון  מאת דני רכט


בפינת רחוב החשמל 12 ורחוב ברזילי 9 ניצב בית מרדכי פנחס חסון, מנהל בנק ועסקן ציבור. חסון נולד בשנת 1894 בעיר חברון. אביו, הרב חנוך חסון (1867-1929) הרב הראשי של העדה הספרדית בחברון, היה מנרצחי פרעות תרפ"ט. הבן מרדכי פנחס למד בישינת חברון. המשפחה ממנה יצאו רבנים וגדולי תורה, ייעדה גם אותו לקריירה רבנית. אך מסלול חייו הוסט כשהיה בן 16 עת התקבל לעבודה כלבלר בסניף חברון של בנק אפ"ק - סניף אותו ניהל מנחם שמואל סלונים. 


חסון סיפר לימים כי "איש מבני חברון לא ידע כי פרצה מלחמת העולם הראשונה עד אשר הרופא הזה בא לבנק שלנו והוציא ממנו את כל הפיקדון שלו". זכרון אחר שלו הוא מ"מכונת הכתיבה הראשונה שהוכנסה לשימוש בשנת 1912 ואני זוכר עדיין את תמהונם של לקוחותינו ואת הצ'יזבט שסיפרתי להם באומרי כי זהו טלגרף". חסון גוייס ב-1915 לצבא העות'מני והוצב בדמשק, בה נשאר עד אוקטובר 1918. הוא חזר ליפו ועבד בבנק כעוזרו של זלמן דוד לבונטין. בשנים 1919-1922 עבד בסניף בנק אפ"ק בביירות. עם חזרתו לארץ מונה לתפקיד מנהל חשבונות והמשיך לעבוד בבנק אפ"ק גם לאחר שהפך לבנק לאומי, עד שנות השישים. תפקידו האחרון היה מנכ"ל משותף של בנק לאומי. 


חסון היה יוזם הקמת הבורסה לניירות ערך. בשנת 1936 החלו להיפגש בחדרו בבית בנק אפ"ק נציגי בנקים אחרים וסוחרי ניירות ערך. משרדו שימש למסחר במניות שונות וממנו התפתחה הבורסה לניירות ערך. בזמנו הפנוי היה חסון פעיל בועד הקהילה. מרדכי פנחס חסון  היה נשוי לשושנה (רוזה) ביתו של דוד אביטבול (1861-1924) מראשי העדה הספרדית ביפו ומייסד בית כנסת אביטבול. מרדכי פנחס חסון הלך לעולמו בדצמבר 1979 והובא לקבורה בבית העלמין קריית שאול.  


ביתו של מרדכי פנחס חסון נבנה במחצית השניה של שנות העשרים על מגרש מספר 49 באדמת שכונת רמת השרון. מתכנן הבית, האדריכל דב טשודנובסקי (1883-1966), בנה בשנות העשרים לא מעט בתים בשכונת רמת השרון, אך התגורר באותה התקופה בשכונת נורדיה. טשודנובסקי הרחיב את ביתו של מרדכי פנחס חסון ובשנת 1931 הוסבו החדרים בקומת הקרקע לחנויות. 


יכין, חברה שיתופית לקבלנות חקלאית בע"מ, החלה לפעול בשנת 1927 ותוך תקופה קצרה הפכה לגדולה שבחברות הקבלניות הפועלות בתחום העבודות החקלאיות. יכין שהיתה מסונפת להסתדרות העובדים הכללית נטעה בשש השנים הראשונות לפעילותה שמונת אלפים דונאם של פרדסים. בעיקר באזור השרון. החברה התמחתה במתן פתרון מקיף (נטיעה, עיבוד, קטיף, אריזה ומשלוח) עבור בעלי פרדסים מחו"ל. בשלושת השנים הראשונות פעל המשרד המרכזי של יכין בבית שיף ברחוב הרצל. ב-1931 עבר המשרד אל בית מרדכי פנחס חסון ומכאן נוהלה חברת יכין עד סמוך להריסת הבית ובנייתו מחדש. 


במסגרת השיפוץ בשנת 1936 פורק הבית וחלק מהשלד שימש את המבנה החדש שנבנה למטרות מסחר, משרדים ומגורים. מדובר בבית בן שלוש קומות. שתי קומות המגורים הן מעל קומת חנויות וקומת גלריה. חזיתות הבית הוכרז לשימור הפונות אל רחובות החשמל וברזילי עוצבו בסגנון הבנייה הבינלאומי על ידי יהושע שטיינבוק-שני (1901-1956), אדריכל הבית של בנק אפ"ק וממיסדי אגודת המהנדסים והאדריכלים


תודה לשולה וידריך.

ביתו של מרדכי פנחס חסון נבנה במחצית השניה של שנות העשרים על מגרש מספר 49 באדמת שכונת רמת השרון בתכנון האדריכל דב טשודנובסקי (1883-1966).

בפינת רחוב החשמל 12 ורחוב ברזילי 9 ניצב עדיין בית מרדכי פנחס חסון, מנהל בנק ועסקן ציבור. צילום: GSV 2019.

מרדכי פנחס חסון (1894-1979). צילום מתוך 'האנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו' בעריכת דוד תדהר.

בשלושת השנים הראשונות פעל המשרד המרכזי של יכין בבית שיף ברחוב הרצל. ב-1931 עבר המשרד אל בית מרדכי פנחס חסון ומכאן נוהלה חברת יכין עד סמוך להריסת הבית ובנייתו מחדש.

.

ערכים בסביבה

.

רמת השרון (שכונת החשמל)

מגדל המים ברחוב החשמל 

בית בנבנישטי (משרד אריה כהן) 

גינת השרון (גן החשמל)