בית חברת העובדים מאת דני רכט


בשנת 1953 הושלמה בניית הבניין הגדול של הוועד הפועל של ההסתדרות העובדים הכללית ברחוב ארלוזורוב סמוך לגרעין כפר סומייל (אל מסעודיה). ותיקי העיר מספרים שקודם לכן היה בית ההסתדרות במלון הרצליה שברחוב אלנבי, במקומו נבנה בשנות השישים מגדל הסנה. אבל מי יודע היכן היה בית ההסתדרות לפני המעבר בשנות השלושים אל רחוב אלנבי?


ההסתדרות נוסדה ב-1920 בעיר חיפה. רק בשנת 1925 עברה פעילות הוועד הפועל של ההסתדרות לתל-אביב. מעונה הראשון היה דירת שני חדרים שכורה ברחוב לבונטין (אז רחוב השרון). מאחר וההסתדרות איגדה אז את שתי מפלגות הפועלים הגדולות, עמדו אז בראשה שני מזכל"ים: דוד בן-גוריון מטעם פועלי-ציון בחדר אחד, ויעקב אפטר מטעם הפועל הצעיר בחדר השני. כמובן שבדירה כל כך קטנה לא נשאר מקום לאנשי מנגנון נוספים, וכתוצאה מכך נדד משרד ההסתדרות לדירה שכורה אחרת בתחילת שדרות רוטשילד, בסמוך למועדון הטניס מנורה. היתה זאת דירה של ארבעה חדרים, אלא שמהר מאוד גם היא לא הספיקה לצרכי ארגון העובדים הגדול בארץ-ישראל. הדירה הבאה (1927) היתה בת שמונה חדרים בבית פבזנר שברחוב יהודה הלוי.


במחצית הראשונה של שנות העשרים, עם הקמתה של שכונת צ'לנוב, רכש קואופרטיב סולל בונה מגרש גדול בחלקה הצפוני של השכונה, בחלקו המזרחי של הבלוק התחום כיום בין דרך בגין, רחוב צ'לנוב ורחוב הגדוד העברי. על חלקו פעלו סדנת המתכת הקואופרטיוית 'איחוד' והנגרייה הקואופרטיוית 'דרור' (שתיהן היו קשורות לסולל בונה). על חלקו האחר של המגרש נבנה בית קואופרטיב סולל בונה. אלא שתקופה קצרה אחר כך התמוטט הקואופרטיב ונאלץ למכור את נכסיו. הבית שהיה בגוון אדמדם נרכש תמורת סכום של 3000 לא"י. הקונה היתה חברת העובדים, הזרוע הכלכלית של ההסתדרות, שקואופרטיב סולל בונה היה קשור אליה. חברת העובדים נוסדה בשנת 1923 בוועידה השניה של ההסתדרות ביוזמתו של דוד בן-גוריון. במשך שנים היתה החברה מוקד כוח חשוב במשק הישראלי. בשנות השמונים נקלעה חברת העובדים למשבר והיא התפרקה מנכסיה.


ב-1929 עם מעבר הבניין לידי ההסתדרות הוא שופץ והורחב. בתכנון המהנדס דוד טוביה נוסף לבית אגף נוסף (לצד רחוב צ'לנוב), גג הרעפים הוסר ובמקומו נבנה חדר גדול על הגג. החזית הקלאסיציסטית הפונה אל דרך יפו תל-אביב (לימים דרך פתח תקווה וכיום דרך בגין) עוצבה ב-1932 לפי הסגנון הבינלאומי. בבניין שוכנו משרדי חברת העובדים, משרדי הוועד הפועל של ההסתדרות (שהועברו מבית פבזנר), משרדי קואופרטיב המעביר וכן מערכת ודפוס עתון ההסתדרות דבר (מול"ית: חברת העובדים), אשר פעלו בדירות שכורות ברחוב יבנה.


בחלקו הדרומי של מגרש סולל בונה הוקם ב-1929 מוסך המעביר ברחוב הגדוד העברי של קואופרטיב התחבורה שגם הוא היה קשור להסתדרות העובדים הכללית. בשנת 1930 הוקמה מפלגת פועלי ארץ-ישראל (מפא"י) שתוצאה מאיחוד שתי מפלגות הפועלים הגדולות. מהלך זה השפיע גם על הסתדרות העובדים אותה הנהיגו עכשיו דוד רמז (1886-1951) ואליעזר קפלן (1891-1952) לצד המזכ"ל בן-גוריון.


בשריפה שפרצה בערב שבת 12.4.1931 נשרפו 43 רכבי הקואופרטיב כמו גם מוסך המעביר ברחוב הגדוד העברי. נזק רב נגרם גם לבית ההסתדרות הסמוך. הבניין שופץ ב-1932 אך היה כבר קטן מלהכיל את הפונקציות שנדרשו. ב-1933 עברו הוועד הפועל של ההסתדרות, חברת העובדים ועיתון דבר אל בית מלון הרצליה שברחוב אלנבי. בית ההסתדרות נמכר ב-1933 לאיש העסקים אליהו לאלו ולאחיו-שותפיו. במקום הבית שנהרס נבנו בית האחים לאלו (צ'לנוב 2) בשנת 1935 ומאוחר יותר נבנה לצידו בית אמפא (בגין 16).

הבית שנבנה עבור סולל בונה, נרכש על ידי חברת העובדים ושימש את הוועד הפועל של ההסתדרות בשנים 1929-1933. צילום מתוך ארכיון האדריכל ישראל דיקר.

חזית בית חברת העובדים. תכנית (1932) מאת המהנדס דוד טוביה.

בשריפה שפרצה בערב שבת 12.4.1931 נשרף מוסך המעביר ברחוב הגדוד העברי. נזק רב נגרם גם לבית חברת העובדים.

בית חברת העובדים (בצד ימין) לאחר השריפה. משמאל נראה בית שומלא (דרך בגין 11 פינת רחוב ברזילי 13) בשכונת רמת השרון.

דבר⁩⁩, 17 דצמבר 1929. הזמנה לאסיפה המכוננת בה הועבר העיתון מבעלות חברת העובדים לידי חברת המניות דבר בע"מ.

.

ערכים בסביבה

.

שכונת צ'לנוב

סכנ'ת אבו עבדאללה

מוסך המעביר ברחוב הגדוד העברי

שכונת צ'לנוב ב'