בית אוסישקין מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית

הבית הניצב ברחוב אלנבי 7 פינת הירקון 52 נבנה במקור כבית מגורים בן שתי קומות. את הבית תכנן האדריכל אלכסנדר לוי (1883-1942) בשנת 1922 עבור המנהיג הציוני מנחם אוסישקין (1863-1941) שמקום מגוריו לאחר עלייתו ארצה היה בירושלים.

את המגרש רכש אוסישקין מחברת 'הכשרת הישוב'. הבית נבנה בצורת האות ח' סביב חצר פנימית. בבית אשר נבנה בסגנון אקלקטי, שולבו אלמנטים מזרחיים כגון קשת כניסה גדולה לבית, מעקה גג משונן דמוי חומה על הגג, חלונות מקושתים, עמודים עם כותרות וכיפות נחושת בראש כל מרפסת סגורה. בחזית הבית קובעו לוחות קרמיקה עם עיטורי בצלאל הכוללים את שם הבית ואת שם הרחוב.

הבית יועד עבור בתו של מנחם, רחל, שנישאה זה מכבר לשמעון-פריץ בודנהיימר (בנו של מקס בודנהיימר) ועבור קרובות משפחתה של אסתר, אשתו של מנחם אוסישקין. בשנת 1934 נוספה קומה שלישית בתכנון האדריכל יוסף מינור (1966–1885). במקום פעל משנות השלושים סניף של מלון אשל (המלון עצמו פעל אז בבית זלצמן ברחוב אחד העם). בהמשך פעל בבניין מלון סלע. בהמשך הוסרה הגדר סביב הבית ודירות קומת הקרקע הפכו לחנויות. ברבות השנים נסגרו המרפסות ובוצעו שינויים במבנה תוך הסרת רוב האלמנטים האקלקטיים הייחודיים.

בסוף המאה הקודמת, כחלק מפעולות שימור והחזרת חזות המבנה לצורתו המקורית, נוספו לבית קומות נוספות שלא כללו אלמנטים אקלקטיים כרוח קומות המבנה אשר זכו לשימור.

בית אוסישקין ותחילת רחוב אלנבי. צילום משנת 1926 מתוך ארכיון אליאנס.

שיירה במורד רחוב אלנבי ליד בית אוסישקין. צילום משנות השלושים של זולטן קלוגר.

שנות השבעים. מבט מרחוב הירקון אל בית אוסישקין בו פעל במשך עשרות שנים מלון סלע. תודה לעידו ששון.

שוטרת תנועה בתחילת רחוב אלנבי. השנה 1960. ברקע נראה בית אוסישקין שבפינת רחוב הירקון.

.

ערכים בסביבה

.

קולנוע קסם

קפה שלג הלבנון (גלידה ברוקלין)

בית דרורי (מועדון לסקר)

בתי המלון בכיכר הכנסת