בית שבח אשכנזי (דירת מינץ) מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית


המגרש בפינת רחוב בלפור ושדרות רוטשילד היה בבעלותו של עקיבא אריה וייס מייסד אחוזת בית. עם חתונת בתו עדנה ליוסף יקותיאלי, יוזם המכביה, מסר האב את המגרש לבתו כנדוניה על מנת שהזוג הצעיר יבנה במקום את ביתו. אלא שלזוג הצעיר היו תכניות אחרות והמגרש נמכר. הקונה, שבח אשכנזי, היה יזם מוכר בתחום הנדל"ן. שבח ורעייתו רייזל (רחל) שכרו את שירותי האדריכל משה צ'רנר וזה בנה עבורם ב-1926 בית מגורים מרשים בסגנון אקלקטי שכתובתו כיום היא שד"ר 88 פינת בלפור 44.


כשנבנה, היה בית אשכנזי הבניין הכי הגבוה בחלק זה של העיר והיה מוקף בבתים בני קומה אחת או במגרשים שטרם החלה בהם הבנייה. קרבתו של הבית לאולם התא"י ביתו הזמני של תיאטרון הבימה הביא אל פתחו גם שחקנים (מדובר בסוף שנות העשרים ובתי הסגנון הבינלאומי סביב עדיין לא נבנו). אחד מהם, השחקן יהושע ברטונוב התגורר בו בשכירות בטרם בנה את ביתו ברחוב גורדון בשכונת בתי הבימה.


בדירה בבית שבח אשכנזי התגורר בנימין מינץ (1903-1961) בן למשפחה מיוחסת של חסידי גור. מינץ , דמות מוכרת בעיר, היה ממייסדי תנועת 'פועלי אגודת ישראל' ועזר ליהודה מוזס שכנו (התגורר בשד"ר 76) בהקמת עיתון 'ידיעות אחרונות'. מינץ שעלה מפולין, עבד תחילה כפועל בניין, בהמשך הפך לפעיל ציבור וכיהן כחבר כנסת ברציפות מ-1949. על שמו קראה העיריה רחוב בעבר הירקון.


ב-1960 המרה מינץ את דעת מועצת גדולי התורה והתמנה לתפקיד שר הדואר בניגוד לדעתם. כתוצאה מכך פרסמו גדולי התורה כתב חרם נגד מינץ. האדמו"ר מאוז'ורוב קבע שמינץ ו'פועלי אגודת ישראל' "גרועים מכת שבתאי צבי ומאוכלי נבלות וטריפות". כתוצאה מההסתה נאסר על מינץ להכנס לשטיבל גור 'הראשון' שבבית טישלר ובראונשטיין בו התפלל בקביעות, והוא נרדף על ידי חסידים שמיררו את חייו. הם ארבו לו תכופות בכניסה לבית, ניסו לגזוז את זקנו ולפגוע בו פיזית. השר מינץ נאלץ לעבור לדירת מסתור. הארועים הקשים פגעו בבריאותו והוא נפטר ב-1961, פחות משנה לאחר מינויו לשר. מסע הלווייתו יצא מבית הכנסת הגדול ברחוב אלנבי (ולא מאחד מבתי הכנסת החרדים) והוא נקבר בבית הקברות נחלת יצחק.


המשרד הטכני של המהנדס צבי ספוקויני (ספוז'ניקוב) פעל בשנת 1933 בבית שבח אשכנזי שבפינת רחוב בלפור והשדרה, בהמשך נדד לבית ברחוב אחד העם 44 פינת רחוב יבנה. ומשם נדד את בית שפרינסקי הסמוך לבית אשכנזי. לימים יפעל בכתובת זאת בר אוריין אדריכלים, משרד אדריכלים מוביל בתחום שימור בתי העיר.

הבית המשופץ בפינת שדרות רוטשילד 88 ורחוב בלפור 44. צילום: הניה מליכסון, 2008.

.

ערכים בסביבה

.

לב תל אביב

בית שפרינסקי (דירת ספוקויני)

בית לסטר (בית כהן)

בית גריידינגר (בית הספר פיטמן)