ביח"ר חמת / נאות ברכה מאת דני רכט

השם עמק ברכה מופיע בתנ"ך פעם אחת בלבד. בספר דברי הימים: "וביום הרביעי נקהלו לעמק ברכה, כי שם ברכו את ה', על כן קראו את שם המקום ההוא עמק ברכה עד היום". נראה שמדובר במקום בהרי יהודה. בתל אביב, מדובר ברחוב ראשי בחלקה הצפוני של נחלת יצחק. בשנות השישים היתה המושבה החקלאית הזאת בדמדומיה. הרפתות שהיו מזוהות איתה כבר נדדו אל מחוץ לעיר, הלולים ננטשו, ובין בתי הראשונים פעלו מפעלים רועשים ומזהמים. למרות זאת, זיהה הקבלן חיים בוצ'קו (1911-1975) את הפוטנציאל של הסביבה, של מגרשיה הזולים וקרבתה אל מרכז העיר. בוצ'קו רכש בשכונה מגרשים גדולים ובנה עליהם בתים משותפים.

בתחילת שנות השבעים, ניגש בוצ'קו אל פרוייקט הבנייה הגדול שלו בשכונה. על מגרש גדול בפינת הרחובות עמק ברכה ובנימיני, ובקרבת מפעל הבורג, הוא בנה יחד עם שותפו צבי אורבך מתחם בן שבעה בניינים שנקרא נאות ברכה, אשר בחזיתו המסחרית פועלים סופרמרקט, סניף בנק וחנות פרחים. במהלך הבנייה הלך חיים בוצ'קו לעולמו. גן השעשועים שנבנה במרכז המתחם (הכניסה אליו היא דרך שביל ליד הבית בעמק ברכה 27) נקרא על שמו של בוצ'קו "מראשוני הבונים של שכונת נחלת יצחק".

מתחם נאות ברכה נבנה על חורבות מפעל המתכת חמת, אשר פעל במקום החל משנות השלושים. בשנים 1947-1948 פעלה במפעל מחלקת הציפויים של התע"ש. מפעל נשק של צבא המדינה שבדרך. עמוד זכרון שהוצב ב-1992 ברחוב עמק ברכה, מאזכר את הפעילות המחתרתית שהתקיימה כאן.

עמק ברכה 23-27. 32 דירות בכל בניין. מבט מכיוון מערב. צילום: רחל רמרז 2011.

שר האוצר לוי אשכול מבקר עם עוזריו במפעל חמת בנחלת יצחק. צילומים של רודי ויסנשטין.


ערכים בסביבה

.

בית החרושת בלום

בית ספר ויצ"ו בנחלת יצחק

נחלת יצחק

מגדלי המים של נחלת יצחק