שכונת שכנים ב'  מאת דני רכט

במקביל להקמת שכונות הפועלים צמודות הקרקע, קמו בצפון העיר ובמרכזה גם ארבע שכונות שכנים. דיירי שכונות אלה אמנם נעזרו במרכז לשכונות עובדים ההסתדרותי לצורך קבלת אשראי לבנייה משותפת ואף העבירו את קרקעותיהם לבעלות הקרן הקיימת, אולם לא פעלו במסגרת תקנון ההסתדרות ונותרו עצמאיות.

לבלוק שבין רחוב נצח ישראל, גדעון, זמנהוף ושד' חן קראו שכנים ב'. הקרקע נרכשה בשנת 1926 על ידי הסתדרות השכנים. המוכרים היו בני משפחת אבו חדרה. על פרדס האפנדים נבנה גם מרכז וולובלסקי. ואת בית הבאר של הפרדס אפשר עדיין לראות בפינת הרחובות אילת ואברבנל. 

במקור היו כל הבתים חד קומתיים קטנים וצנועים. חלקם עם גגות רעפים וחלקם עם גג שטוח.  ברוב החצרות היו עצי פרי ולעיתים גם לול תרנגולות מאחור. בגדה הצפונית של רחוב נצח ישראל היה פרדס מוקף חומת אבן בבעלות ערבית. אוכלוסיית השכונה לא היתה הומוגנית ויצגה עולים מארצות שונות: תימן, פרס, רוסיה, מצרים, גרמניה ועוד. 

רוב ילדי השכונה למדו בבית ספר הכרמל (שנקרא כיום גבריאלי הכרמל) ברחוב הנביאים. בקומת הקרקע של הבניין (זמנהוף 37) בו פעל במשך עשרות שנים בית הכנסת ישורון (בנוסח אשכנז) פועל כיום סניף תל אביב לגיל הזהב של אגודת המתנדבים יד שרה. בחלק אחר בבניין פועלת ישיבת חזון אליהו של חב"ד. 

אחד מבתי המייסדים בשכונת השכנים ב' אשר פינה את מקומו בשנות השישים לבניין חדש. צילום מתאריך 25 בפברואר 1933.

פינת הרחובות גדעון ונצח ישראל בשכונת השכנים ב'. קצהו הדרומי של כיכר מסריק ברקע. תמונה מ-1957 פלוס מינוס.

שכונת שכנים ב' בקטע תצ"א מאמצע שנות הארבעים.

לטריס 4  מבתי השכונה הראשונים, עטוף בניילונים (יולי 2009).

רשיון בניה משנת 1928 לבית במגרש מס' 40 שכונת שכנים ב' ובו חדר אחד, חדר אוכל, בית כסא, מטבח ומרפסת.

נצח ישראל 12 הבית המשמש גן ילדים עירוני, הוא מהשרידים האחרונים לבתי המייסדים שהוקמו החל מ-1931. בתמונה  נראה הבית מאחור.

.

ערכים בסביבה

.

כיכר מסריק

שכונת רחל

גן האם (גינת המשוררים)

השנאי בשדרות ח"ן