בית סידרנסקי ושות' מאת דני רכט

ביקוש יציב קיים לדירות ברחוב אוסישקין הפונות לכיוון צפון. מראה הנוף הפתוח, עם פארק הירקון והנחל הזורם בו, הוא נדיר בעיר כמו תל-אביב. והמחירים בהתאם. אולם באמצע המאה הקודמת הפארק עדיין לא היה קיים, הנחל היה בעיקר אוסף של מפגעים: הצפות בעונות החורף, רעש מתחנת הכוח רדינג, ריחות לא נעימים ןמכת יתושים. כשמוסיפים לכל אלה את המרחק מאזורי התעסוקה בסיטי ההיסטורי, אפשר להבין מדוע אזור זה לא היה מבוקש למגורים.

המגרש ברחוב אוסישקין 102 אז (הכתובת כיום היא אוסישקין 38) היה שייך ליוסף קופרמן והושכר לאדון מרדכי שוורץ שהעמיד עליו ליפט. מעין מכולת עץ שלאחר ששימשה להעברת תכולת רהיטים לארץ, הפכה לדירתם של העובדים בבית הקפה של שוורץ. המגרש היה מוקף אז בסדנאות לתיקוני סירות, בבתי מלאכה ובבתי מגורים בני קומה אחת.

בשנת 1953 נבנה בסביבה בית הפועל ע"ש שלזינגר ובהמשך אותו העשור החלו להיבנות בתים משותפים בחלק זה של הרחוב. האדון קופרמן העביר את מגרשו לבעלות חברת בית מעונות אוסישקין 102 בע"מ אותה הקים, אלא שזמן קצר אחר כך מכר את החברה. בעליה החדשים היו מרדכי סידרנסקי ושותפיו שלמה גניס והגברת לאה פינזילבר. השלושה שכרו את שירותי האדריכל יעקב גזית (משרדו בבית קושניר אליקים ברחוב לילינבלום 41). בקיץ 1958 התקבל היתר הבנייה לבית בן שלוש קומות מעל קומת עמודים. מאחר והחלה אז התעניינות בסביבה של זוגות צעירים, אשר דירה במרכז העיר היתה מעבר ליכולתם הכלכלית, הוחלט לבנות 14 דירות בנות 2 חדרים ולוותר על בניית דירות גדולות יותר.

במקום בית סידרנסקי ושות' הוקם בשנים 2017-2018 פרוייקט תמ"א 38 (חיזוק ותוספת) ביוזמת ECO CITY יזמות נדל"ן ירוקה ובתכנון משרד טהירו אדריכלים.

הסביבה בתצלום אוויר, 1956.

מבט מגדת נחל הירקון אל בית סידרנסקי ושות'. צילום מתוך יומני גבע, 1959.

בית סידרנסקי ושות' לפני פרוייקט תמ"א 38. צילום: GSV 2015.

..

ערכים בסביבה

.

שכונת העם

מועדון השייטים

בית זבולון "החדש"

קולנוע פאר