בית ליאון רקנאטי מאת דני רכט

ליאון יהודה רקנאטי היה ממנהיגי יהדות יוון, ציר הקונגרס הציוני העולמי ואיש עסקים מצליח. לאחר עלייתו לארץ בשנת 1934, יזם רקנאטי את הקמת בנק ארץ-ישראל לדיסקאונט (בנק דיסקונט כיום) בראשו עמד, וגם את בניית הבית בפינת רחוב מזא"ה 79 ודרך בגין 35 בגבול פרדס גברילוביץ'. לצד פעילותו העסקית היה רקנאטי מעסקניה הבולטים של הקהילה היהודית בסלוניקי, ולאחר עלייתו לארץ המשיך לפעול רבות למען עולי יוון בארץ.

הבית המשלב מסחר בקומת הקרקע ומגורים בשתי הקומות מעל, תוכנן על ידי שלמה ליאסקובסקי ויעקב אורנשטיין. ולמרות היותו על גבול העיר באותן השנים, מרוחק מריכוז בתי העיר הלבנה במרכז העיר והצפון הישן. הוא הפך לאחד מסמליה המובהקים של אדריכלות הסגנון הבינלאומי בתל אביב של שנות השלושים. אולי בזכות אלמנט מודול המרפסת הרפטטיוי המאפיין את חזיתו. הבית נבנה למטרות השכרה. ליאון יהודה רקנאטי ומשפחתו התגוררו בבית בראון (בית המניפה) ברחוב מזא"ה 38 פינת רחוב אחד העם 49.

במרוצת הזמן נזנח בית ליאון רקנאטי. המרפסות הפונות לרחוב מזא"ה נסגרו בתריסי פלסטיק. במסגרת העבודות לשיחזור הבית (משרד בר-אוריין אדריכלים, 2000), הוא טופל לפי רמת השימור המחמירה ביותר. לא הותרה בו כל תוספת וזכויות הבנייה שלו הופנו למגדל רובינשטיין, הסמוך אליו מצד צפון.

בית ליאון רקנאטי בבנייה. צילום משנת 1935 מתוך הספר שימור והתחדשות (בהוצאת מרכז הבאוהאוס). תודה לעידו ששון.

בית ליאון רקנאטי בטרם שופץ. צילום: ורד נבון, 1994.

בית ליאון רקנאטי לאחר השיפוץ. צילום: רחל רמרז, 2010.

בראשית שנות השבעים פעלו בבית ליאון רקנאטי משרדי איגוד הטניס.

מכתב מאת ליאון רקנאטי, 1943. מתוך אוסף משפחת האוזר.

.

ערכים בסביבה

.

פרדס גברילוביץ'

חוות רוהאם Roehm Hof / פרדס גינטנר

בתי פחטר ברחוב מזא"ה

משרד המסחר והתעשייה (בית הבלוק)