בית יוצאי סלוניקי מאת שולה וידריך
בית המגורים הפינתי ברחוב מיכה 2א' ו-2ב' נבנה בסגנון הבינלאומי והוא מרשים ועשיר בפרטים. הבית תוכנן בשנת 1935 על ידי האדריכל אריה כהן עבור חבורת שותפים עולי סלוניקי. המגרש, חלק משכונת רמת משה (שגבולותיה מסומנים בכותרת הערך), נרכש מבעלי הקרקע: משה מטלון, משה קרסו ואנג'ל קרסו. היזמים בנו בשותפות את הנכס, וכך נרשמו בספרי האחוזה בטאבו: יצחק רוסו, מאיר שלם ומשה סרנו. חלק קטן היה גם בבעלות שאול שלמה בן-שושן ודוד אליהו שונינא. המבנה הוקם כבית דירות להשכרה ובו שתי כניסות: בכניסה א' 3 דירות (דירה בכל קומה) ובכניסה ב' 6 דירות (שתי דירות בכל קומה). תכנון הפנים היה גם כן בסטנדרט גבוה ובבית הותקן דוד מרכזי למים חמים שחומם על ידי עצים להסקה.
המבנה חולש על פינת רחוב מיכה ושדרות נורדאו, עם חשיפה מרבית לפינת הרחוב. זהו מבנה בסגנון בינלאומי המתהדר בפרטים מעוצבים בהשראת סגנון האר-דקו. המבנה חופה במקור בטיח לבן, בנוי כמנסרה פשוטה עם גג שטוח. המבנה סימטרי וניתן לזהות בחזיתו שלושה חלקים: גוש מרכזי ושני גושים מצידיו. ההפרדה בין שני חלקי הבית נעשית על ידי שני חדרי מדרגות התוחמים את הגוש המרכזי. ההדגשה האנכית של חדרי המדרגות נוצרה באמצעות חלונות זכוכית ומסגרות ברזל. ואילו המרפסות הזיזיות מדגישות את הקו האופקי. חלקו האחורי בנוי בצורת ח' בפשטות רבה. כדאי לשים לב למרפסות הזיזיות עם חריצי האוורור, המלוות את פינת המבנה ומקנות לו את הדינאמיקה המעגלית המרשימה.
התבוננות במבנה מגלה פרטים מסקרנים כשכל פרט משתלב במשנהו ויוצר מערך של שתי וערב, משחקי נפחים, ומשחקי אור וצל. נפח חדר המדרגות בולט ממישור הקיר. קורה אנכית דקה מלווה את החלון לכל גובהו ועד לסיומת הגג. הקורה האופקית מאחדת את שני חדרי המדרגות ויוצרת מסגרת לגוש המרכזי. מעליה מעקה הבולט מקו הבניין. המרפסת הארוכה הפונה לרחוב מיכה מלווה הפינה המעוגלת ונמשכת עד לחזית שדרות נורדאו. שם היא פוגשת מערך חלונות אופקי מודגש. מעל כל כניסה לחדרי המדרגות עוצב גגון הצללה רחב. דלת הכניסה מודגשת על ידי קורה אופקית. פנים חדרי המדרגות נשמר, כולל מעקה מעוצב בסגנון אר-דקו וכן פרטי הריצוף והמדרגות המקוריים.
מאחר והשותפים בבניין מיכה 2 לא הצליחו להשכיר את כל הדירות הוחלט שהם יגורו בעצמם בחלק מהדירות. משפחת שלם גרה בקומה שנייה, משפחת סרנו בקומה ראשונה ומשפחת רוסו בקומה השלישית. בין השותפים שררה ידידות במהלך כל השנים. מאיר שלם נולד בסלוניקי בשנת 1892 ועלה בשנת 1932 לארץ עם אשתו אסתר בת למשפחת מטלון ובנו הקטן. בסלוניקי עסק במסחר בדים ונדל"ן, עלה עם הון רב והחל להשקיע בעסקי נדל"ן. ברחוב מיכה נולדה הבת השנייה יפה (לימים יפה דריזין). שלם, בן למשפחת רבנים, שמר מסורת ועסק גם בגמילות חסדים ועזרה לנזקקים. היה מקובל ומקורב לאנשי עסקים רבים בינהם רקנאטי, מייסד בנק דיסקונט. מאיר שלם נפטר בשנת 1973 . סיפורה של משפחת סרנו עצוב. המשפחה גרה בקומה הראשונה. מרים, נכדתו של משה סרנו, אימצה ילדה כאם חד הורית אך נפטרה בגיל צעיר והילדה נמסרה לבית יתומים. יפה דריזין שגדלה בבניין סיפרה שבמלחמת העצמאות אטמו את הכניסה בשקי חול והמקלט הבטוח בזמן האזעקות היה בדירת סרנו בקומה הראשונה. יצחק רוסו ומשפחתו, אף הם מסלוניקי, התגוררו בקומה שלישית.
חוקר תולדות העיר דני רכט מוסיף שבאחת הדירות בבית יוצאי סלוניקי התגוררו דב שפריר (גיסר) ורעייתו יהודת לבית מילמן. שפריר, איש המרכז החקלאי, מפעילי מפא"י וחבר הסתדרות ותיק. הוא נולד ב-1899, היה מיוצאי העיירה צ'צ'לינק (כיום באוקראינה), וניהל את חברת נווה-עובד ההסתדרותית (שהתמזגה לימים בחברת שיכון-עובדים בראשה עמד בשנות השישים). לאחר הקמת המדינה, עבר שפריר כמו רבים מחבריו במפלגה ובהסתדרות, לעבוד בשירות המדינה. מחודש יולי 1948, מתפקידו הבכיר במשרד האוצר כאפוטרופוס על הרכוש הנטוש (מסוף 1948, האפוטרופוס על נכסי נפקדים), הוא דאג בעיקר לסקטור ממנו בא. שפריר פעל להעברת אדמות חקלאיות לידי ההסתדרות ושינוי ייעודם לטובת הקמת שיכונים לחבריה, הוא העביר את מגרש באסה ביפו לידי אגודת הפועל תל-אביב ועוד.
בשנת 1950 היה שפריר ממייסדי בנק משכן, זרוע המשכנתאות של בנק הפועלים. בסוף שנת 1957 מונה למנהלה הכללי הראשון של לשכת החברות הממשלתיות. באמצע שנות השלושים גרו דב ויהודית ברחוב חולדה בשכונת אפרים, בסמוך לאתר הבנייה של בית המהנדס. 'ערוגת חיים', ספרו האוטוביוגרפי של דב, יצא לאור בשנת 1975 (בהוצאת המרכז החקלאי).
בית יוצאי סלוניקי חולש על פינת רחוב מיכה ושדרות נורדאו. עיבוד צילום (GSV 2015).
תכנית מאושרת (1935) לחזית בית יוצאי סלוניקי הפונה אל רחוב מיכה.
בית יוצאי סלוניקי החולש על פינת רחוב מיכה ושדרות נורדאו ובעל חשיפה מרבית לפינת הרחוב.
..
ערכים בסביבה
.