בית בורנשטיין ברח' בן-יהודה מאת דני רכט
את מגרש מס' 18 באדמת קולצ'ינסקי בצפון העיר (מקודם: כרם אבו-חנא) רכש אברהם ז'בוטינסקי מבעל הקרקע יעקב קולצ'ינסקי ושותפיו. בחודש אוגוסט 1936 הודיע איש הנדל"ן יהודה לוין (משרדו ברחוב הרצל 36) למחלקה הטכנית בעיריה על מכירת המגרש. אברהם וינטה בורנשטיין שהתגוררו אז בבית זליגון (רחוב גאולה 6) רכשו עם המגרש גם את תכניות הבנייה שקידם ז'בוטינסקי על מגרשו. המהנדס צבי ספוקויני (משרדו ברחוב אחד העם 44) תכנן עבור ז'בוטינסקי בית בן שלוש קומות וסככה על הגג. קומת הקרקע יועדה לחנויות ובכל אחת מקומות המגורים תכנן המהנדס שתי דירות מרווחות בנות שלושה חדרים.
בורנשטיין ביקש מעיריה לאשר דירת שומר בקומת היציע (גלריה), אולם נתקל בסירוב. בערעורו על החלטת העיריה, כתב: "בכדי להחזיק נקיון בבניין המכיל 10 דירות וסידורים למים חמים, נחוץ שומר שיימצא בקביעות…". הבקשה נידונה ושוב נדחתה. רק בדיון השלישי בנושא (16.4.1937) אישרה העיריה את דירת שומר ביציע הצפוני שהוקמה בפועל עוד קודם. בחודש מאי 1937, לאחר סיום הבנייה פניה המהנדס ספוקויני אל העיריה בבקשה שלא להוציא תעודת גמר לבניין וזאת מאחר ובני הזוג בורנשטיין לא שילמו את מלוא שכר טרחתו.
פחות משנה אח"כ תבעה העיריה את בורנשטיין ואשתו לאחר שהם בנו באופן לא חוקי קיוסק ב"רווח" שבין ביתם לבין בית נטלי לוי הסמוך (רחוב בן יהודה 216). הקיוסק פורק, אך בעלי הבית הצליחו להשיג רשיון להקמת גרז' בשטחו. מוסך שהפך בהמשך לחנות קטנה. מול בית בורנשטיין בצידו המערבי של רחוב בן-יהודה בנתה העיריה באותה התקופה קריית חינוך ששימשה במשך עשרות שנים בית לסמינר למורות לוינסקי ובית הספר לדוגמא ומשמשת גם כיום למטרות חינוך.
התנאים הטופוגרפים של המגרש אותו רכשו אברהם וינטה בורנשטיין, הכתיבו שהמבואה אל חדר המדרגות ודירות המגורים תהיה קומה אחת מעל מפלס הרחוב, מה שהביא את ספוקויני (1903-1990) לתכנן גרם מדרגות עשוי מוזאיקה בצידו הצפוני של הבית. בקצהו עיצב ספוקויני פרגולה עשויית בטון. כך נוצרה קומת קרקע גבוהה ובה חנויות עם גלריות. גרם מדרגות דומה (המוביל לחדר מדרגות בצד הבית) לצד חנויות הפונות לרחוב, נראה גם בבית לאופר הסמוך (רחוב בן יהודה 185) אותו בנה ספוקויני באותה התקופה במקביל לבניית בית בורנשטיין.
משרדו הפרטי של ספוקויני, מהנדס אזרחי בהשכלתו, תכנן לא מעט בתים בעיר במהלך שנות השלושים, אך משנות הארבעים ועד לפרישתו לגמלאות העדיף ספוקויני את הבטחון התעסוקתי שסיפקה לו המחלקה הטכנית בעיריה. בין השנים 1938-1941 עבר הבית לידיו של אברהם גולדברג. בשנים 2015-2017 שופץ בית בורנשטיין בתכנון משרד יואב מסר אדריכלים. במסגרת פרוייקט השיפוץ נוספו לבית הוותיק קומה וחצי.
הבית ברח' בן-יהודה 218 בטרם שופץ, תכנית חזית הבית (1936) וגרם המדרגות המוביל אל דירות המגורים.
בית בורשטיין ברח' בן-יהודה מסומן ע"ג קטע מפה משנת 1944.
בית אברהם וינטה בורנשטיין המשופץ. צילומים: שלי פרקול, 2020.
..
ערכים בסביבה
.