באר מס' 8 / ככר אנטונייטה וליאון פפר מאת דני רכט

במסגרת פריסת תשתיות מים ברחבי תל אביב על מנת לתת מענה לגידולה המהיר נחפרה באר בקצה שדרות רוטשילד בואכה הכיכר האזרחית (לימים כיכר התזמורת ע"ש לאונרד ברנשטיין). מכון המים הקטן כלל גם תחנת שאיבה תת קרקעית. תיאור הבאר נכלל בדו"ח בריטי על מקורות המים של תל אביב משנת 1936.

בשנות התשעים הסתיימה השדרה בכיכר קטנה בצורת משולש שהיתה תחומה בנתיב הדרומי של השדרה, ברחוב מרמורק ובשביל הולכי רגל החוצה את השדרה. לאחר מותו של ליאון פפר (1902-1999) נקראה הכיכר הקטנה על שמו ועל שם אשתו אנטונייטה. מאוחר יותר, במסגרת שיפוץ השדרה, נעלמה הכיכר ואבן הזכרון לבני הזוג ניצבת (ללא כיכר) בקצה השדרה מול הבית האחרון (פינת רחוב מרמורק). אגב, מעגל התנועה בכיכר הבימה הסמוכה גם לא נותר דבר.

הסוחר ותעשיין היהודי-ברזילאי ליאון פפר נולד באוקריינה ובשנת 1920 היגר לעיר סאו פאולו עם משפחתו. במקביל להצלחתו המטאורית בעסקים היה פפר מעורב במגוון פעילויות הקהילה היהודית בברזיל והרבה לתרום ולהתרים לישראל. פפר היה ממקימי מפעל נייר חדרה וכיהן כקונסול כבוד של ישראל, ככתוב באבן הזכרון: "ליאון פפר היה קונסול כללי של כבוד של מדינת ישראל בסאן פאולו, ברזיל משנת 1955 ועד מותו בשנת 1999. במשך 65 שנה היו אנטונייטה וליאון פפר תומכים מסורים ונלהבים של מדינת ישראל ובין המנהיגים היהודים הבולטים בדורם".

באר מספר 8, מתוך דו"ח בריטי על מקורות המים של תל אביב משנת 1936.

אבן זכרון לבני הזוג פפר ולכיכר שנעלמה.

אחורי בית תיאטרון הבימה והכיכר בקצה שדרות רוטשילד. צילום אוויר של זולטן קלוגר, לע"מ משנת 1947.

Antonietta e Leon Feffer.

.

ערכים בסביבה

.

רוממה

כיכר הבימה

שכונת שפק (מחנה דן)

פרדס ליטוינסקי