דפוס אמנות / בית דבר מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית
בית הוצאת הספרים ודפוס אמנות נבנה בשנת 1930 בפינת רחובות שיינקין ומלצ'ט. הבית נבנה לפי תכנית המהנדס דוד טוביה על שטח מגרש בגודל 2,268 ממ"ר. שטח הבניין בקומה א' היה 773 ממ"ר ועוד 269 ממ"ר בקומה ב'. בעלת הבניין, שושנה פרסיץ, היתה פעילת ציבור ודמות מוכרת בתל-אביב שכיהנה בתפקיד ראש מחלקת החינוך העירונית.
בשנות הארבעים נרכש הבית על ידי הסתדרות העובדים הכללית במטרה לשמש את דבר - עיתון הפועלים היומי - שנערך והודפס קודם לכן בבית ההסתדרות הכללית ברחוב אלנבי (מלון הרצליה לשעבר) ובבית שרמן הסמוך.
דבר היה עיתונה היומי של ההסתדרות הכללית. נוסד בידי ברל כצנלסון ומשה בילינסון. וגיליונו הראשון ראה אור בתאריך 1 ביוני 1925, בשם "דבר - עיתון פועלי ארץ ישראל". ההצעה לשם העיתון מיוחסת בדרך כלל לחיים נחמן ביאליק, אך יש המייחסים אותה לברל כצנלסון, שראה בעיתון מכשיר בידי תנועת העבודה, לקידום חזונה הסוציאליסטי והלאומי. העיתון יצא באמצעות הוצאת דבר שהוקמה במיוחד לשם כך והוציאה לאור גם ספרים. בין הכותבים הקבועים בתחילת ימי העיתון גם זלמן שז"ר, לימים נשיא מדינת ישראל, אשר התמנה לעורך העיתון לאחר מותו של כצנלסון בשנת 1944.
לאחר המהפך הפוליטי של שנת 1977 בישראל, עליית הימין לשלטון וירידת כוחן של ההסתדרות ושל מפלגת העבודה, ירד גם העניין בעיתון 'דבר', שסבל מתדמית ארכאית, ובשנות ה-80 הוא נקלע לקשיים כספיים חמורים. דבר היה העיתון היומי היחידי בארץ שפרסם מדור קבוע להומוסקסואלים ולסביות. המדור 'הומוגני' בעריכת צבי מרום, בן כפולת עמודים אחת (התפרסם במוסף 'דבר השבוע') בשנים האחרונות לקיומו של העיתון. בניסיון ליצור לעיתון תדמית עדכנית וצעירה יותר, שונה שמו של העיתון בימיו האחרונים ל'דבר ראשון', ולעורכו נתמנה רון בן ישי, אך גם בן ישי לא הצליח להבריאו ולהצילו.
דבר ראשון נסגר בשנת 1996. במקום בית דבר שנהרס נבנה פרוייקט מגורי היוקרה שיינקין-מלצ'ט. עמוס שוקן מעיד "את מה שהיה בשלב מאוחר יותר בית דבר, בנתה סבתי, שושנה פרסיץ, כדי להשתמש בקומה הראשונה בעבור הפעילות העסקית שלה, בעיקר הוצאת הספרים 'אמנו', וכדי להשתמש בקומה השניה למגורי המשפחה. היא עלתה לארץ ישראל בשנת 1925, אלמנה צעירה עם בן בכור בן 13 ו-3 בנות. בשנת 1936 החתונה של הורי, אמי שולמית פרסיץ ואבי גוסטב גרשום שוקן, היתה על גג הבית הזה".
בית דפוס אמנות בפינת רחובות שיינקין ומלצ'ט. לימים בית עיתון דבר. צילום: יוסף שוויג, 1931.
סוף חודש אוגוסט 1929 היה עקוב מדם. מתוך רצון להרגיע ולהחזיר לעצמם את השליטה במצב, אסרו שלטונות המנדט את הוצאתם לאור של העתונים היומיים. בתגובה עקף עתון הפועלים את הצנזורה, ויצא באופן חד פעמי תחת השם הזמני "דבר הימים האלה".
..
ערכים בסביבה
.