בית מחלקת המדידות מאת דני רכט
סוף שנות העשרים במאה הקודמת עמדו בסימן תנופת בנייה ביוזמת ממשלת המנדט. בתקופה זאת נבנו בית הנציב העליון ומוזיאון רוקפלר בירושלים, נעשו עבודת ייבוש הים בחיפה, וכן הוקמו בית הדואר וגשר פייסל ביפו. כחלק מתנופת בנייה זאת, אשר שיפרה לאין ערוך את מצב התעסוקה בארץ, יזמה ממשלת הוד מלכותו גם מספר קטן של מפעלי בנייה בתל אביב. בינהם: בית המטבחיים בצפון העיר ובית מחלקת המדידות בקצה רחוב שינקין על גבול שרונה. בניית בית מחלקת המדידות התנהלה בשנת 1930 בפיקוחו של המהנדס היהודי הונגרי ארפאד גוט בקצה הדרומי של מגרש שנרכש ממשפחת קלנק (Clenk). קודם לכן תוכנן המגרש לשמש את תחנת הרכבת של תל אביב לצד תוואי חדש של מסילה שתקיף את העיר. תחנה זאת לא הוקמה מעולם ובמקומה נבנתה תחנת הרכבת יהודה הלוי החדשה (ברחוב הרכבת) על תוואי המסילה הקיימת יפו-לוד.
בית מחלקת המדידות נבנה צפונית לפרדס גינטר (חוות רוהאם) ומערבית למתחם צקלג (בית הקברות הטמפלרי). במהלך מלחמת העולם השניה ולאחריה שימש בית המדידות בסיס לצבא הבריטי. עם סיום המלחמה, פרץ טרקטור שביל עפר לכיוון מזרח. אך רק בסוף שנות החמישים נסלל המשך רחוב שיינקין (רחוב לינקולן כיום) על אדמות שרונה לשעבר, כציר מקשר בין מזרח העיר למערבה.
באמצע שנות השלושים רצתה ממשלת המנדט להפוך את המבנה לבית חולים לבהמות, אך צעד זה נתקל בהתנגדות נמרצת מצד העירייה ששאפה להפוך את המבנה לבית ספר, כפתרון למחסור במוסדות חינוך בגבולה המזרחי אז של העיר. בסופו של דבר לא יצאה אף אחת מהתכניות אל הפועל והמבנה המשיך לשמש את מחלקת המדידות המנדטורית, ולאחר קום המדינה את מחלקת המדידות הממשלתית ואת המחלקה לעבודות ציבוריות (מע"צ). בשנים האחרונות שימש המבנה את המרכז למיפוי ישראל הכפוף למשרד השיכון וכן יחידה צבאית. האגף המזרחי של המבנה מיועד לשימור. לפני שנת 1930, פעלה מחלקת המדידות מבניין בדרך יפו תל אביב.
בית מחלקת המדידות שימש כמחסן המפות הראשי של שלטון המנדט הבריטי. לחלק מהמפות היה ערך אסטרטגי רב במערכה שעמדה בפתח. בספרו מערכות הארגון הצבאי הלאומי (בהוצאת מוסד קלוזנר, 1976) כתב דוד ניב כי למודיעין האצ"ל (ה"דלק") נודע כי הבריטים מתכוונים להעביר את תכולת המחסנים לידי הערבים והם התארגנו במהירות לפעולת "רכש". כשלושים איש, רובם סבלים, הגיעו למתחם הסגור. השער נפרץ ותכולת המחסנים הועברה בזריזות לשלוש משאיות האצ"ל (בתוספת לשתי משאיות בריטיות ש"הוחרמו") והמפות הועברו למחסן במרתף בניין בדרך לפתח-תקוה באזור צומת גהה, שהוכן למטרה זאת מראש.
בית מחלקת המדידות היה מהמתקנים האחרונים במרחב העירוני שפונו על ידי שלטונות המנדט. צילום: פאול גולדמן, 1948.
דגל היוניון-ג'ק מעל בית מחלקת המדידות. צילום משנות השלושים באדיבות משפחת לוקסטון (Loxton), בריטניה.
צילומים: רחל רמרז, 2010.
בהצעה לתכנית בית מחלקת המדידות. מסומן גם בית הקברות הגרמני (לימים, מתחם צקלג).
.
ערכים בסביבה
.