מגדל רוטשילד 1 ופסיפס גוטמן מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית

מגדל המגורים היוקרתי רוטשילד 1 ומגדל אפריקה-ישראל הסמוך אליו נבנו בשטח בו ניצבו בעבר מספר בתים: בית הררי, בית דוד מזרחי, בית עזריהו, בית תג'ר, בית כהן-יוחננוף, בית כהן-שצקי (כולם בתי מייסדי אחוזת בית, 1909) ובית אברהם לב (נבנה בשנת 1911). קודם לבניית מגדל המגורים היוקרתי רוטשילד 1 היה אמור להיבנות בשטח זה מגדל הפניקס למשרדים. אל רחבת המגדל הגובלת עם הקטע הראשון של השדרה (מתחתיו נחפרו 4 קומות חניון) הועבר פסיפס נחום גוטמן שהוצב ב-1976 בכיכר ביאליק והועבר ממנה למקום זה.

באנדרטה מופיעים 15 לוחות זיכרון ( 12 בהיקף הבריכה ו-3 בלוחות הניצבים), והם מייצגים כמה שיאים בתולדות תל אביב-יפו מאז ימיה הראשונים ועד שנות השבעים של המאה העשרים. בחזית הקיר המרכזי מופיעה אחוזת בית בתוך מלבן צהוב, המסמל את גבולות השכונה. את המלבן מקיף ים כחול ומעליו מעין כוכב שביט המסמל את האירוע המכונן של הקמת שכונה עברית חדשה. במרום השכונה ניצבת גימנסיה הרצליה, ממנה נמשך רחוב הרצל, וליד הגימנסיה ילדים משחקים כדורגל בהדרכת המורה צבי נשרי. על פסי הרכבת נפגוש את מייסדי השכונה והדמויות המוכרות מראשיתה, מאיר דיזינגוף, אריה עקיבא וייס, השומר מיכל הלפרין ואדון זלמן לבונטין, מנהל הבנק .ליד הקיוסק הראשון בפינת רחוב הרצל והשדרה עומדים הסופרים ש' בן-ציון והסופר הצעיר ש"י עגנון. צינה דיזינגוף משקה את הגינה ליד ביתה, וסוסתו של דיזנגוף, מהירה, עומדת ליד מבנה העירייה עם דודי המים בגגו. הציירת אירה יאן מציירת את השקמה העתיקה, ואת החולות העיקשים מנסה לטאטא שמואל הגר. נחום גוטמן הילד יושב על ספסל בשדרה ומחזיק פרח בידו. בתי שלוש בשדרה, בית יוסף אליהו שלוש (מס' 9) ובית יעקב שלוש (מס' 11), ד"ר חיסין בבגדיו הלבנים ובשמשייתו רכוב על חמורו, וגמלים נושאים זיפזיף לבניית הבתים.

משני צידי הקיר המרכזי קירות שבהם מיוצגת יפו. בלוח הימני נראים עצי הארזים לבניית בית המקדש כשהם מובאים לנמל יפו; ובלוח השמאלי, הנקרא יונה בורח מגורלו, נראה יונה הנביא נופל מהספינה לפי הדג הגדול. בגב הלוח המרכזי כתובת: "אחוזת בית – עוד אבנך ונבנית" (ירמיהו לא, ג). זו הכתובת הנמצאת בסמלה של העיר תל אביב. עיצב אותה נחום גוטמן, והיא מופיעה גם על צידה המזרחי של אנדרטת המייסדים.

בתמונות המקיפות את הבריכה מופיעות דמויות היסטוריות ואירועים מתולדות תל אביב-יפו, כגון אנדרומדה גיבורת אגדה יפואית; מלחמת צאלח א-דין בריצ'רד לב הארי; כיבוש יפו על ידי נפוליאון; חצר היהודים; פרדס מונטפיורי; ביקור הרצל ביפו; שכונות נווה צדק ונווה שלום; המשורר והסופר ח"נ ביאליק מול בניין קולנוע מוגרבי; ודוד בן-גוריון מכריז על הקמת המדינה בבית העצמאות הסמוך.

מגדל רוטשילד 1 בצילום ממדרגות בית בחלקו העליון של רחוב שבזי, שכונת אהל משה. צילום: דני רכט, 2014.

1. חנוכת כיכר ביאליק החדשה ועבודת הפסיפס של נחום גוטמן, ינואר 1976. 2. כיכר ביאליק והפסיפס של נחום גוטמן במבט מעל, 1983. מכאן הועברה יצירת האמן אל הרחבה ליד מגדל רוטשילד 1.

.

ערכים בסביבה

.

בית עקיבא אריה וייס

גימנסיה הרצליה

בית דיזנגוף (מוזיאון ת"א)

בית משה חיינקו