בית איסר כהן (בית הדקל) מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית


בית סקופסקי ברחוב נחלת בנימין 5 הוא מהעבודות המובהקות של האדריכל יהושע צבי טבצ'ניק (תבורי) ודוגמא לארכיטקטורה העברית-יהודית לה הטיף. מולו ניצב בית נוסף שתיכנן האדריכל טבצ'ניק (תבורי) באותה התקופה. הבית שברחוב נחלת בנימין 8 נבנה עבור איסר כהן וידוע כ'בית הדקל'. זהו הבית היחיד בעיר בו ניתן עדיין לראות את מגרעת 'זכר לחורבן' בכותרת רום חדר המדרגות. ההלכה מורה להשאיר לזכר המקדש שנחרב 'אמה על אמה' שאינה מסוידת כשבונים בית חדש. המגרעת בכותרת היא ביטוי לאותו רעיון.


בנימין זאב הרצל כתב ביומנו ('עניין היהודים' ספרי יומן, כרך א: 1895-1898) כי "העיר היהודית החדשה לא צריכה לחקות את פריס ופירנצה, אלא לחדש סגנון בנייה יהודי שיבטא את ההשתחררות ואת החירות של היהודי המודרני". אולם רבים מעמיתיו של טבצ'ניק ביקרו קשות את עבודותיו וחשבו שהוא הלך רחוק מדי עם החזון של הרצל. בשנת 1924, לאחר ארבע שנות פעילות אדריכלית התל-אביב, ירד טבצ'ניק (תבורי) מהארץ והיגר לברוקלין, ניו-יורק.

תחילת שנות העשרים. בית איסר כהן (בית הדקל) במהלך הבנייה. מימין נראה אגף של בית אברהמזון.

בצילום בית הדקל (בית איסר כהן) ברחוב נחלת בנימין 8 נראית כותרת "לא גמורה" בכרכוב מעל לחדר המדרגות - זכר לחורבן בית המקדש. מגרעת כזאת היתה בכמה וכמה בתים שנבנו בעיר בשנות העשרים של המאה הקודמת, אך השתמרה רק בבית הדקל. צילום מתוך הספר 'התקופות הגדולות בהיסטוריה של ארץ ישראל' (הוצאת רביבים, 1980).

.

ערכים בסביבה

.

בית אברהמזון

כיכר מגן דוד

כרם משראוי / מדרחוב נחלת בנימין

חברה חדשה