בית בלהה ויהושע אהליאבזון מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית

את בית הקומה שניצב פעם ברחוב הרצל 6 פינת שדרות רוטשילד 7 בנו בלהה ויהושע אהליאבזון שעלו מדרום אפריקה לארץ ישראל עם שלושה מילדיהם. מאוחר יותר הצטרף אליהם בנם הבכור ורעייתו אך בגלל קשיים הם נאלצו לחזור לדרום אפריקה. עם פרוץ המלחמה העולמית גורשו בלהה ויהושע אהליאבזון ושניים מילדיהם למצרים. זאת בגלל היותם נתינים של הוד מלכותו המלך הבריטי. בנם הגדול, יצחק אריה קיבל על עצמו נתינות עותומנית ונשאר בבית המשפחה עם רעייתו רחל.

בלהה ויהושע עברו ממצרים לארצות הברית, שם נפטרו. הם הובאו לקבורה בירושלים בהר הזיתים. עם הפיכת הסביבה לסיטי העסקי יזם בשנת 1933 יצחק אריה בניית בית מסחר ומשרדים במקום בית הוריו שנהרס. את המבנה הקיים גם כיום תכננו האדריכל יוסף כשדן (1910-1955). ושותפו המהנדס אלישע שמשוני (1904-1997). עסקים רבים פעלו מכתובת זאת במהלך השנים. בינהם: בנק שלמה המלך, חברת מצנה, חנות משכית (בית האופנה הישראלי הראשון) ועוד. כאן פעלה החנות הראשונה של רשת האופנה הישראלית 'אתא'. לאחר שנפטר יצחק אריה מכרה רעייתו את הבית הניצב בפינת רחוב הרצל. היא נישאה בשנית ועברה לירושלים.

מבט מפינת שדרות רוטשילד אל גימנסיה הרצליה. בית בלהה ויהושע אהליאבזון בן הקומה נראה בצד שמאל.

הראשון שהשתמש במושג "תל אביב הקטנה" היה הסופר יהודה קרני. היה זה כשתל אביב ציינה עשרים שנים (1929) להיווסדה. הצילום של שלמה נרינסקי (1920) מציג אותה רגע לפני שתגדל. רואים בו בעיקר בתי קומה סביב תחילת שדרות רוטשילד.

.

ערכים בסביבה

.

בית עקיבא אריה וייס

גימנסיה הרצליה

בית דיזנגוף (מוזיאון ת"א)

בית משה חיינקו