מגדל המים באסה והאורוות העירוניות  מאת דני רכט


כחלק מתנופת הפיתוח שחוותה יפו באמצע העשור השני במאה הקודמת, יזמה העיריה תחת הנהגתו של עצאם בק אלסעיד, שורה של מפעלי תשתית שהיו נחוצים מאוד לעיר כמו עבודות תיעול וניקוז מי אל באסה, ריצוף הרחובות ובניית בית המטבחיים העירוני באדמות הכפר אבו כביר. בנוסף יזמה העיריה בניית אורוות עירוניות ומגדל מים עשוי בטון בלב הפרדסים, בשוליו המערבים של אזור הבאסה. מיקומו המדוייק של המתחם הוא בפינת הרחובות אבו באקר (לימים, רחוב התקומה) ורחוב סיקיאה (רחוב שארית ישראל כיום).


מבנים אלה שימשו את מכון המים ואת המחלקה הסניטרית של העיריה . וכן חנייה לעגלות הזבל, אורוות לפרדות המובילות את האשפה, מחסני מספוא וגן פורח שניטע על אדמת הביצה הפוריה. בנוסף שימש המקום גם כתחנת כיבוי אש של יפו המנדטורית וכמרכז לפינוי אשפה.


סמוך לגדר הדרומית של המתחם נבנה מגדל מים בגובה של כשלושים מטר. בניית המתחם כולו נעשתה בתכנון ובפיקוח האדריכל היהודי הונגרי ארפאד גוט, אשר התמחה בתחום התשתיות ובנה עוד קודם את מגדל המים ברחוב מזא"ה ותשתיות נוספות בעיר.


לאחר קום המדינה הוצבה חנוכיה בראש מגדל המים ברחוב התקומה, אך מאוחר יותר הוא נהרס. שאר המתחם שימש במשך עשרות שנים את מחלקת התברואה העירונית, עד להריסתו בשנת 2017 לטובת הרחבת איצטדיון בלומפילד.

שוטרים ליד מגדל המים והאורוות העירוניות. יפו, שנות השלושים.

חיילים סקוטים ביפו עומדים בחזית האורוות העירוניות. צילום משנת 1936.

מגדל המים מימין לבית עיריית יפו, שנות הארבעים. באדיבות אוסף בית עמנואל.

מגדל המים והאורוות בלב הפרדסים. צילום מסוף שנות העשרים.

סקיצות למגדל המים באסה, 1926.

מגדל המים באסה. צילום מתוך אוסף מרכז המידע של פלסטינה בארכיון הציוני.

חנוכייה בראש מגדל המים, צילום משנות החמישים.

.

ערכים בסביבה

.

מגרש באסה / איצטדיון בלומפילד

בית עיריית יפו 

קולנוע פארוק 

תיאטרון אלהמברה (קולנוע יפאור)