צריף ברוך אגדתי  מאת פיני בן-שחר

ברחוב יצחק אלחנן 13 התגורר ברוך אגדתי. אגדתי (קאושנסקי) נולד בשנת 1895 בבסרביה שברומניה (כיום בשטח רפובליקת מולדובה). בילדותו עברה משפחתו להתגורר בעיר אודסה, שם החל ללמוד בבית-ספר לבאלט – מקרה נדיר בקרב משפחות יהודיות באותם ימים. בהיותו תלמיד גילה התעניינות באמנות הציור, וב-1910 עלה ארצה ללמוד אמנות בבית-הספר בצלאל בירושלים. עם פרוץ מלחמת-העולם הראשונה גורש מן הארץ לאלכסנדריה כנתין רוסי ומשם חזר לרוסיה לחיק משפחתו. באודסה נתקבל כרקדן באלט באופרה, וזכה להצלחה רבה.

לאחר המהפכה חזר אגדתי ארצה עם ראשוני העלייה השלישית (12.1919) באונייה רוסלאן ומיד "נקלט" כאן על-ידי מאיר דיזנגוף, שהעריך מאוד את כישרונותיו האמנותיים והציע לו שיכון בצריף ברחוב יצחק אלחנן 13 במחנה ברנר. כאן חי ויצר עד יום מותו.

בחסות העירייה ובעידודו של דיזנגוף ידידו, ארגן אגדתי מדי שנה בערבי פורים נשפי מסיכות שבהם השתתפו אלפים מתושבי העיר. למחרת היום ניהל את תהלוכת הקרנבל ברחובותיה הראשיים של תל-אביב, בצדי הרחובות ועל גגות הבתים צבאו אותו יום רבבות צופים שהגיעו העירה מכל קצווי הארץ, וכן תיירים רבים שבאו לקחת חלק בקרנבל היהודי – העדלידע. והייתה גם בחירת אסתר המלכה – היא מלכת-היופי לאותה שנה. את המלכה היו מסיעים במרכבה מלכותית בחוצות העיר. הדבר הפך למסורת, וותיקי העיר זוכרים אותה בערגה. החגיגות לוו בריקודי-עם, ולהצלחה רבה זכה הריקוד "הורה אגדתי" שחובר על-ידי אגדתי לצלילי המוסיקה של אורי בוסקוביץ'. רבים מתושבי העיר לקחו חלק בריקודים והעיר "צהלה ושמחה". אגדתי היה מחלוצי הסרט העברי. בצריף בו התגורר התקין אולפן הסרטה ובו צולמו סרטים מחיי הארץ – יומנים מחיי היישוב. שיא הישגיו היה הסרט "זאת היא הארץ" – מפעל הנצחה של הרעיון הציוני בארץ המתחדשת. הסרט זכה להצלחה עצומה באותם ימים והוצג בפני קהילות יהודיות בכל רחבי תבל.

אגדתי לא זנח את הציור, אהבתו הראשונה. הוא התמסר לטכניקה חדשנית – ציוד על בדי משי – ואחר-כך עבר להדפסים על משי – אמנות שהקנתה לו מקום של כבוד בקרב הקהילה האמנותית בארץ ובעולם. בתאריך 25 במאי 1956 נפתחה בביתן האמנים התערוכה של ברוך אגדתי, בה הציג האמן את ציוריו מהשנים 1940-1956.

הצריף של ברוך אגדתי ברחוב יצחק אלחנן 13. צילום: פיני בן-שחר. בשטחו ובמגרשי הצריפים שהיו סביבו ניצב כיום מגדל המגורים היוקרתי White City Residence.

אגדתי זכור בעיקר כמארגן הנשפים והעדלאידות, אך ככל הנראה היה מעדיף שיזכרו אותו כאמן פורץ דרך בתחום הציור, המחול והקולנוע.

פרסומת לסרט של הבמאי ברוך אגדתי. נטען שהוא סרט הקולנוע העברי הראשון שכולו מתוצרת הארץ. בצילום של זולטן קלוגר נראה אגדתי מצלם קולנוע.

ברוך אגדתי (1895-1976). שמעון סאמט הספיד אותו בעיתון הארץ: "עם מותו של אגדתי הסתלקה מאתנו אחת הדמויות הססגוניות והפופולריות ביותר, לא רק בתל אביב, אלא גם בארץ... איש שמחה ואמונה גדולה היה אגדתי... תמיד חתר למגע עם 'עמך' מזה ועם האמנות מזה".

הכותב, פיני בן-שחר (1925-2017) נולד בתל-אביב. ימי ילדותו, נעוריו ובחרותו עברו עליו בעיר שהייתה לכרך. פיני היה מהוותיקים שבחוקרי תולדות העיר ותיעד אותה במצלמתו מסוף שנות החמישים. כבר בשנות השישים התקיימה סדרת הרצאות של פיני שעסקה בתולדות העיר העברית ובשימור מורשתה. ספריו, בתי יפו-תל-אביב מספרים (1990) וספר ההמשך, צפונותיה של העיר העברית הראשונה (2012) הם ציוני דרך חשובים בתיעוד ההסטוריה של העיר.

.

ערכים בסביבה

.

מחנה ברנר

בית רוזנבלום-פוקס

כרם ישראל (רובע ברנר)

שכונת הבונה