אולם יאשה חפץ (קולנוע מתמיד)  מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית


בסמטת בית השואבה הוקם בניין בו פעל אולם יאשה חפץ. האולם נקרא על שמו של הכנר היהודי הנודע אחרי שזה תרם את כל הכנסות סיבוב הקונצרטים שערך בארץ-ישראל לטובת מימון הקמת האולם. הבניין היה בבעלות משה הופנקו, מנהל הקונסרבטוריון למוסיקה. החל משנת 1963 פעל במקום קולנוע מתמיד. ולאחר הריסתו נבנה במקומו בית מגורים מודרני ובו דירות קטנות. 


בתאריך 8 בפברואר 1936,  הוצגה באולם יאשה חפץ  הקומדיה 'חנה גיטל מחפשת עבודה' אשר הופקה על ידי תיאטרון קומדיה שהקימו בני הזוג מרים ברנשטיין-כהן ומיכאל גור שנה קודם. כתב אותה יצחק לנדוברג, הוא יצחק שדה (1890-1962) שנודע אחר כך כמפקד הפלמ"ח וכמפקדה של חטיבה 8, חטיבת השריון הראשונה של צה"ל.


מבקר התרבות דן לחמן (1941-2012) העיד: "כשפתחו את קולנוע מתמיד, הוא לא היה עדיין קולנוע פורנוגראפי. לא הקרינו אז סרטים פורנוגראפיים בגלוי. במתמיד הקרינו " תכנית" אסופת סרטים קצרים. אחד מצחיק, אחר מה שהפך להיות עם השנים קליפ. נט קינג קול היה מהאהובים. שני יומני פוקס, וסרט מצויר אחד או שניים. הרעיון היה שאנשי עסקים בסביבה יוכלו להיכנס בזמנם הפנוי כשהם צריכים לחכות לפגישה ויוכלו לצאת בלי להפסיד סרט של ממש".


היזם גרגורי מוצקין סיפר לתקשורת: הפרויקט הראשון שלי היה בבניין קולנוע מתמיד, בסמטת בית השואבה, במרכז העיר. כשהציעו לי לרכוש את הבניין הישן, ראיתי הזדמנות לבנות ולשווק מוצר נדיר בתל אביב - דירות קטנות. בניתי בניין בן 46 דירות קטנות, שנמכרו ב-200-180 אלף דולר. הבניין היה ידוע כ"אולם ישה חפץ", וכאולם הבית של להקת לי-לה-לו. הנצחתי את ההיסטוריה של הבניין, כולל תמונה של שושנה דמארי בתערוכת צילומים במבואה.

קולנוע מתמיד בשנת 2009. צילום: חוני המעגל.

קולנוע מתמיד בשנת 1963. צילום מתוך העולם הזה.

סוף 1948. תנועת החירות באסיפה פוליטית באולם יאשה חפץ (לימים קולנוע מתמיד). את ססמת האצ"ל "רק כך" לצד מפת ארץ ישראל השלמה, החליפה הסיסמה "מולדת וחרות". צילום הנס פיין, לע"מ.

.  

ערכים בסביבה

.

חברה חדשה

מכון המים "השני" / הבניין המרכזי

בית אשריקי/ תחנת דלק סוקוני וואקום / שגרירות אנגולה

בית ויצ"ו (קרן היסוד)