בית מנחם-משה (רדיו אלרד) מאת דני רכט  בבנייה


לפי תכניות העיריה, הפיכת רחוב אלנבי למדרחוב אמורה להביא איתה עדנה לבתים ההסטורים הניצבים לצידו. אחד מהם, בית יעקב מנחם-משה (אלנבי 106) אשר תוכנן על ידי האדריכל יוסף ברלין (1877-1952) בולט בחזיתו הייחודית. הבית המיועד לשימור נבנה על מגרש בגודל של שש מאות מ"ר שהוא חלק מפרצלציית חברה חדשה


בספרו יוסף ברלין ארכיטקט (בהוצאת בנין ודיור, 2004) כתב ד"ר ברוך רביד על הבית: "ביתו של מנחם-משה הוא השריד האחרון שנותר, שממנו ניתן ללמוד על התקופה 'הקוביסטית' של יוסף ברלין. בארגון הכולל של הבית, ובעיקר בחזיתו הראשית, שולטת ההקפדה המוכרת של ברלין על סימטריה מוחלטת". ברלין תכנן עבור יעקב מנחם-משה בית דירות אותן מיקם בצידי חדר המדרגות אותו הדגיש במרכז חזית הבית.  על עיצוב החזית מוסיף רביד: "חזיתות המרפסות המדורגות מפנות קודקוד של זווית כהה כלפי הרחוב. בין שורות אנכיות של עמודונים מסודרות שלישיות של יתדות דמויות פירמידה העומדת על חודה, החודרים החוצה מבעד לקירותיה של תעלה בצורת האות V".  


משפחת  יעקב מנחם-משה היא ענף של אחת המשפחות העשירות והמיוחסות שמוצאה במושבת הכתר הבריטית עדן. משפחה אשר בנתה עשרות בתים בעיר בשנות המנדט.  הבית תוכנן בשנת 1927 לצד רחוב אלנבי שכבר אז התבלט כרחוב ראשי בעיר הנבנית. תהליך הבנייה טופל על ידי שלום אהרון לוי, קרוב משפחה של  יעקב מנחם-משה, והסתיים בשנת 1929. עם אכלוס הבית הפכו חלק מהדירות למשרדים. יעיד על כך המכתב ששלח ב-1930 עורך הדין ד"ר שפינדל שמשרדו פעל בכתובת זאת, אל מאיר דיזנגוף, בו הוא מנחם את ראש העיריה על מותה של צינה רעייתו. 


בצילום מראשית שנות השלושים נראים שלטים רבים של בעלי מקצועות חופשים בחזית הבית, עוד בטרם הפכו שתי דירות קומת הקרקע הפונות לחזית לחנויות, כחלק מהמהפך שעבר על רוב הבתים ברחוב. באחת מהן פעלה במשך עשרות שנים חנות רדיו אלרד היוקרתית למוצרי חשמל.

השנה: 1929. המקום: צומת הרחובות אלנבי ומונטיפיורי. בית מנחם-משה שבנייתו הושלמה נראה בצד שמאל.

בצילום מראשית שנות השלושים נראים שלטים רבים של בעלי מקצועות חופשים בחזית הבית, עוד בטרם הפכו שתי דירות קומת הקרקע הפונות לחזית לחנויות, כחלק מהמהפך שעבר אז על רוב הבתים ברחוב.

רדיו אלרד. צילום אלפונס הימלרייך 1956, מתוך הספר 'צלם על הגג' (בהוצאת המוזיאון הפתוח לצילום, גן התעשייה תל חי, 2005). תודה לעידו ששון.

בית מנחם-משה ברחוב אלנבי 106. צילום מתוך אוסף טלילה בישט (הארכיון הציוני).

תכנית קומת הקרקע משנת 1928.

מכתב ששלח ב-1930 עורך הדין ד"ר שפינדל שמשרדו פעל בכתובת זאת, אל מאיר דיזנגוף, בו הוא מנחם את ראש העיריה על מותה של צינה רעייתו.

.

ערכים בסביבה

.

חברה חדשה

בית הכנסת הגדול

בנק הפועלים "הראשון" / בית מבטחים 

בית אגודת מושב זקנים (מלון בלפוריה)