Tongeren: Middeleeuwse wal

In november 1467 belegert Karel de Stoute, hertog van Bourgondië Tongeren en brandt ze plat. Hij steunde toen zijn neef Lodewijk Van Bourbon, prins-bisschop van Luik die het met de bevolking aan de stok had gekregen.

In 1505 komen de Nederlanden in de handen van Spanje. Karel V wordt vorst van de Nederlanden, koning van Spanje en Duits keizer. In 1568 komen de Nederlanden in opstand tegen diens zoon Filips II. Alva wordt naar onze gewesten gestuurd. Een garnizoen vestigt zich te Tongeren, waardoor de stad wordt aangevallen door Willem van Oranje.

Tussen 1672 en 1678 vindt de Frans-Hollandse oorlog plaats wanneer Lodewijk XIV een deel van de Verenigde Provinciën probeert te heroveren. Tongeren wordt gekozen als uitvalsbasis voor de verovering van Maastricht. Herhaaldelijk wordt de stad echter veroverd en plat gebrand. In 1673 en 1677 op beval van Calvo, de Franse commandant van Maastricht: grote delen van de vestingswerken werden afgebroken en de poorten opgeblazen. Enkel de Moerenpoort overleefde dit.

Restant van oude waltoren (Luikersteenweg)

Klik op de foto voor extra foto's !