St-Truiden, Brustem (ijskelder)

Brustem, 'ijskelder'-motte

De zogenaamde ijskelder biedt een ander voorbeeld van primitieve motte. Deze is te vinden in het park van Baron de Pitteurs, op een terrein dat zeer waterrijk is door de aanwezigheid van krachtige bronnen.

De gracht gedeeltelijk bewaard rond de motte werd door deze bronnen gevoed. Aan de voet heeft de heuvel een diameter van ruim 20 m; het plateau dat ongeveer 3 m boven het maaiveld ligt heeft een diameter van 11 m. De benaming is te danken aan het feit dat binnen in deze heuvel vroeger ijsblokken bewaard werden om in warme dagen het vlees vers te kunnen houden. In de steden bestonden ook zulke kelders. De toegang was in de flank van de heuvel aangebracht; daarlangs bereikte men een diepe put, waarschijnlijk de min of meer aangepaste waterput van de oude motburcht.

Deze motte bevindt zich vlak naast het oud kasteel, een terrein waar echter niets meer te zien is van oude bouwwerken; zij ligt tevens op korte afstand van het nieuwe kasteel van de familie de Pitteurs, en ongeveer 500 m. verwijderd van de torenburcht. Merkwaardig is het hierbij aan te stippen dat de torenburcht en het terrein van de motte in het park lange tijd één eigendom uitmaakten, zodat we hier staan voor een domein met ... 4 burchten. De ganse burchtengeschiedenis in één notedop!

  • A.Claassen, Van Mottoren tot kasteel, Provinciaal Gallo Romeins museum, Publicatie 14, pag 51, 1970 (de hogere tekst is hieruit over genomen).
  • Middeleeuwse Burchten, Colloquium te Tongeren, 12.09.1970, Tongeren, Provinciaal Gallo-Romeins Museum, Publicatie 17, 1972.