Houthalen-Helchteren (De Dool)

Houthalen-Helchteren, Helchteren, kasteel De Dool

In het noorden van het dorp ligt, vlak bij laagten en een grote vijver, het kasteel Ter Dolen. Het goed behoorde sinds 1282 aan de abdij van Sint-Truiden en was ingericht als zomerverblijf van de abten.

Merkwaardig is wel het militair uitzicht van het verblijf, dat toch van kerkelijke aard was. Een grote toren en de kapel moeten dateren uit de 15de eeuw.

De eerste vermelding van het slot dateert uit 1282. De eerste abt die er verbleef was Amelius van Schönau (1330-1350). Onder abt Hendrik van Coninxheim (1443-1470) werden de gebouwen gerestaureerd.

Zijn schild prijkt boven de ingangsdeur. In 1522 gebeurden nieuwe herstellingen en werden alle bijhorigheden van een herenwoning toegevoegd: keuken, zaal en kamers, paardenstal en duivenhok; ook werd gewerkt aan muren, hoektorens en brede grachten.

De Sauméry geeft er een beschrijving van en spreekt van een neerhof dat verdedigd werd door een grote toren, en van het eigenlijke woonhuis met toren omringd door een muur die ook van twee torens was voorzien. Alles

omgeven door waterrijke grachten. Het geheel bleef betrekkelijk goed bewaard.

  • A.Claassen, Van Mottoren tot kasteel, Provinciaal Gallo Romeins museum, Publicatie 14, 1970.
  • Middeleeuwse Burchten, Colloquium te Tongeren, 12.09.1970, Tongeren, Provinciaal Gallo-Romeins Museum, Publicatie 17, 1972.
  • Houthalen-Helchteren, Eikendreef 17-21, Kasteel Ter Dolen, IBE-80604.
  • Kasteel Den Dool, Wikipedia
  • Kasteelbrouwerij, website