Lummen (De Burg)

Lummen, De Burg

We vinden het castrum, de plaatselijke burcht, reeds vermeld in de akte van 22 juni 1203, waardoor Lodewijk II, graaf van Loon, zijn allodium van Lummen met het castrum opdraagt aan bisschop Hugo de Pierrepont en de Kerk van Luik, om het als leen van de bisschop te ontvangen.

Op de plaats van deze burcht, die tot een oud type moet behoord hebben en waar ook de beruchte Sanglier des Ardennes verbleef, verrijst nu het kasteel van Briers de Lumey. Het ligt langs de Mangelbeek en vertoont nog een duidelijke basse cour naast het hoger gelegen herenhuis.

Inventaris Bouwkundig Erfgoed: Vrijwel ongewijzigd geheel van circa 1550 tot 1725: vierkante plattegrond met ronde hoektoren of donjon op de noordwesthoek. In de loop van de 19de en 20ste eeuw, verlenging van de zuidvleugel, gebruik makend van de zuidelijke burchtmuur; sloping van noordelijke en oostelijke burchtmuren op de basis na.

  • Middeleeuwse Burchten, Colloquium te Tongeren, 12.09.1970, Tongeren, Provinciaal Gallo-Romeins Museum, 1972 (de hogere tekst is hieruit over genomen).
  • Lummen, Ringlaan 5 / Burgemeester Briersstraat 4, Kasteel De Burg, IBE-22578