Bilzen (Schoonbeek)

Bilzen, Beverst, Kasteel van Schoonbeek

Historiek: Het gekende kasteel van Schoonbeek schijnt ons ook een voorbeeld van oude, maar verbouwde burchttoren te leveren. In 1333 behoorde het kasteel toe aan het graafschap Loon. De oudstgekende eigenaar van de sterkte, Willem van Schoonbeek, vinden we op 8 december 1361 vermeld. Herman Typots, drossaard van het Land van Grevenbroek en kastelein van het Prinsenhof in Kuringen, huwde met Margriet van Chiney, dochter van Dirk van Chiney, heer van Schoonbeek en Anna Vandenbosch van Gors-op-Leeuw. In 1573 was hun kleinzoon Hendrik Typots nog heer van het kasteel van Schoonbeek.

In de vorige eeuw woonde de familie de Renesse op het kasteel. Gouverneur Graaf Theodoor de Renesse stierf er in 1927. In dit meermaals hersteld kasteel blijkt een oud stuk te zitten, links van de ingang. Het is een vierkante toren, een donjon, waar de andere gebouwen tegen aan gebouwd werden.

Beschrijving: De toren meet circa 8 m op 8 m, de muren springen naar boven toe een viertal keren binnenin. De fundering van deze bakstenen toren bestaat uit steenblokken. Schietgaten zijn nog bewaard gebleven. Deze vierkante toren is kennelijk een noodtoren die ooit op zich zelf bestaan heeft.

- A.Claassen, Van Mottoren tot kasteel, Provinciaal Gallo Romeins museum, Publicatie 14, 1970 (de hogere tekst is hieruit over genomen).

- Middeleeuwse Burchten, Colloquium te Tongeren, 12.09.1970, Tongeren, Provinciaal Gallo-Romeins Museum, Publicatie 17, 1972.

- Bilzen, Beverst, Waterkasteelstraat 1, Kasteel van Schoonbeek, IBE-623.

- Het waterkasteel van Schoonbeek, Wikipedia