Dilsen-Stokkem (Nieuwenborgh)

Dilsen-Stokkem, Stokkem, Nieuwenborgh

In de 12de eeuw bestond een Loonse sterkte bij het plaatsje Stokkem. Arnold, graaf van Loon, deed het geheel met wallen omgeven en schonk aan het nieuwe stadje in 1244 dezelfde rechten als aan Luik. De burcht met haar vierkante donjon verrees op de oever van de oude Maasarm op een hoge steile heuvel. Goed verdedigd had zij daarenboven een beschutte verbinding met de Maas, waarlangs bij beleg steeds voorraad kon aangebracht worden. Zij heette "Nieuwenborgh". Diederik van Heinsberg, de laatste regerende graaf van Loon, stierf er.

In de 16de eeuw werd de burcht door Erard de la Marck verbouwd en aangepast. In de septemberdagen van 1702 werd ze door de hertog van Marlborough volledig verwoest.

Van de oude sterkte zijn nog grachten terug te vinden en een gedeelte van de omheiningsmuur; de verborgen gang naar de Maas werd dichtgemetseld. De huidige villa (kasteel Carolinaberg) werd rond 1878-9 gebouwd.

  • A.Claassen, Van Mottoren tot kasteel, Provinciaal Gallo Romeins museum, Publicatie 14, 1970.
  • Middeleeuwse Burchten, Colloquium te Tongeren, 12.09.1970, Tongeren, Provinciaal Gallo-Romeins Museum, Publicatie 17, 1972.
  • Dilsen-Stokkem, Stokkem, Steenkuilstraat 78, Kasteel Carolinaberg, IBE-71624 - Wikipedia