(Borg)loon (burchtsite)

Borgloon, Grafelijke burcht-site

In een akte van 1015 wordt de graaf van Loon voor het eerst vernoemd. Zijn naam was Ghyselbrecht en mogelijk bouwde hij de burcht die tot de 14de eeuw zou standhouden. Zij was van het oude type, zoals de bestaande resten bewijzen. Vlak bij de kerk, eenmaal hofkapel, verrijst de burchtheuvel, de burggraaf, met een plateau van ongeveer 13 m diameter. Van drie kanten ongenaakbaar omwille van een steile helling, werd hij langs de zijde van de stad verdedigd door een diepe gracht.

Deze burchtheuvel werd kunstmatig aangehoogd. Bij het afvlakken van de heuvel, rond 1871, werden Romeinse constructies, tegels en dakpannen gevonden. Het ronde platform boven op de heuvel was eertijds omringd door een palissade. In het midden verhief zich de donjon. Het huidige speelhof was het burchtplein, waarrond de hoevegebouwen en woningen voor het personeel stonden.





klik op de foto voor meer.

Borgloon, allicht werd na de eerste verwoesting de burchtsite kunstmatig verhoogd en voorzien van een mottetoren.
  • A.Claassen, Van Mottoren tot kasteel, Provinciaal Gallo-Romeins museum, Publicatie 14, 1970 (de hogere tekst is hieruit over genomen).
  • Middeleeuwse Burchten, Colloquium te Tongeren, 12.09.1970, Tongeren, Provinciaal Gallo-Romeins Museum, Publicatie 17, 1972.
  • Borgloon, Speelhof, IBE-4478
  • Broekom (Borgloon), Molenberg 17, Wijngaardmolen, IBE-31861.