Bilzen (Beverst-Schuylenborg)

Bilzen, Beverst, Raafstraat: Schuylenborg

Nog in het zicht van de dorpskerk, aan de grens van de gemeente, langsheen de Raafstraat, bevinden zich de typische resten van een vroege motburcht. In de Middeleeuwen lag daar het goed Schuylenborg. Een alleszins tekenende naam. Een duidelijke terp van 20 à 25 m diameter is nog omgeven door een gracht van een zevental meter breed, die door de Winterbeek gevoed werd. De omgeving is moerassig. Een buurman vertelde ons dat er vroeger een kasteel gestaan had; men had ooit in de heuvel gegraven, maar niets gevonden. Mogelijk was de toren die er op stond in hout.

In de kerkregisters van Beverst staat dit: Schuylenborg-goet bij Comme (een middeleeuwse hoeve in de nabijheid) onder de juridictie Hoeselt, daer in voortijden eene wennige schijnt op gestaan te hebben, nu verwoest ...

In 1578 spreekt men van: villa in Schoelenborck; in 1648: huys ende hoef gelegen tot Schoelbrechts. De huidige eigenaar is de familie de Borman.

  • Middeleeuwse Burchten, Colloquium te Tongeren, 12.09.1970, Tongeren, Provinciaal Gallo-Romeins Museum, Publicatie 17, pag 47, 1972 (de hogere tekst is hieruit over genomen).
  • A.Claassen, Van Mottoren tot kasteel, Provinciaal Gallo Romeins museum, Publicatie 14, 1970.