Hasselt (Stevoort)

Hasselt, Stevoort, Het Cannaertshof

Als men de grote weg van Hasselt naar Stevoort volgt, bemerkt men aan de rechterkant een imposant gebouw; het is het: Kannaertshof, een oude herenwoning met nog duidelijk militair apparaat, een oud Loons leen. Het ligt op de Wanbeek die naar de Herk vloeit.

Het hoofdgebouw, een massieve vierkante blok, was oorspronkelijk gans met een watergracht omringd, nu slechts voor drie vierde, en rees op, naast een grote hoeve die momenteel verbonden is met het hoofdgebouw. De gracht voor de oude ingang werd gedempt, maar in de muur boven de ingangsdeur zijn de sporen van het ophaalsysteem van de brug tussen woning en hoeve nog zichtbaar.

Boven deze deur staan het jaartal 1648 en het wapen van de Hinnisdael, met de drie eenden, gebeiteld. Het massieve hoofdgebouw, in de 16de eeuw waarschijnlijk op de grondvesten van een oudere mottoren opgetrokken, meet ongeveer 18 op 9 m. Een kleiner gebouw werd ietwat later toegevoegd. De familie Kannaert (of Cannaert) wordt het eerst vermeld in 1332 en schijnt verwant geweest te zijn met de familie van Hamal. De oudste gekende verheffing dateert van 1404.


  • Middeleeuwse Burchten, Colloquium te Tongeren, 12.09.1970, Tongeren, Provinciaal Gallo-Romeins Museum, 1972, pag. 47 (de hogere tekst is hieruit over genomen).
  • Hasselt, Stevoort, Kannaertsstraat, Het Kannaerts Hof, IBE-22338.