VM dag 5 og 6 - Ingen seiling, Sammenlagt sølv til Lars Johan Brodtkorb

Publiseringsdato: 12.aug.2018 21:30:39

Sølv til Lars Johan Brodtkorb individuelt i VM, og gull til Norge i lagseiling ble status på årets VM i Kühlungsborn. På papiret ser det flott ut, men med bare 6 av 10 planlagte race seilt er ikke seilerne helt fornøyd. Et race i lettvind som nesten var ferdig seilt ble annullert i steden for å bli tatt i mål på en merkerunding. Og da den etterlengtede vinden endelig kom ble det ikke mere seiling. Årsakene var mange - varsel om bygevær med mulig torden, for høye bølger til å få start- og målbåtene til å ligge, for lite vind i forhold til strøm - og tilslutt gikk de fleste på land oppgitt og ventet mens det blåste 8-12 m/s på sjøen og solen skinte på land. Det kom riktignok et lite regnvær med et brak over havna, men det var etter at VM var blåst av med AP over A. Svenskene spekulerte i om regattaledelsen var så nervøse for vær, vind og bølger fordi de ikke hadde noen sikkerhetsbåter på vannet utenom bøyebåter og jurybåter. Ikke lett og si, men vi fikk god trening i å vente. Oppsummert så kommer seilerne til VM for å seile enten det blir lite eller mye vind, men er det vind vil man gjerne ut å prøve seg.

Fredagen som i alle fall de fleste norske, danske og svenske seilerne hadde ventet på (første dag det var meldt ordentlig med vind hele uka) kom med vind og AP med varierende tallstandarder utover dagen. Det var litt uklart gjennom dagen hva som var problemet med å seile, men bølgehøyde og tordenvarsel ble oppgitt som årsaker. Klokken 17 gikk tilslutt AP ned og det var duket for kveldsseiling i ca. 4 m/s med bølger opp til 1,5 m. Arrangørene var litt sene med å få på plass banen (startet ikke før ca. 17.40), men kl. 18.20 var alle bøyer og båter lagt og alle gledet seg til et race etter å ha ventet siden kl. 10 på formiddagen. Men før regattasjefen fikk startet første prossedyre satte han AP over A og alle måtte seile inn. Nora seilte innom målbåten for å høre hvorfor, og fikk beskjed om at regattasjefen var redd for at det var torden i noen mørke skyer i horisonten. Etter at alle seilerne var på land kom det noen dråper regn, men ikke noe torden - så det var den dagen. Det ble gjort endringer i notice of race, og alt ble fremskyndet med 1 t siste dagen med mulighet for 3 race.

Lørdag var mange på plass på seilingen allerede fra 07.30 siden trenermøtet skulle starte 08.15, og alle måtte ha med utstyr og biler siden det var avreisedag for de fleste. På trenermøtet ble det informert om at start var utsatt på ubestemt tid med AP over H som betød at ingen fikk lov til å forlate havna heller. Hovedgrunnen var at det lå varsel om tordenbyger langs hele kysten av nord-Tyskland ute på den tyske værvarslingssiden på nettet. Flere prøvde å finne ut hvorfor vi bare ventet når det blåste rundt 8 m/s og himmelen bare var lett skyet, men fikk bare henvisning til værvarselet. Kl. 12. ble avgjørelsen tatt om å avblåse VM og AP over H gikk ned. For Lars Johan betød det å hive på seg seiltøy å gå på vannet. Da blåste det 8-9 m/s med 12 i kastene, og endelig skulle han få en økt i den vinden og bølgene han hadde gledet seg et år til å få seile i. Det ble en fin økt, og på vei inn til premieutdeling kl. 14 kom en regnbyge med enda litt vindøkning.

Premieutdelingen ble pga regn avholdt inne i teltet arrangørene hadde satt opp. Det ble en fin seanse som startet med å dele ut premie til beste rookie i jente og gutteklassen. Rookie er en person som uavhengig av alder deltar i sitt første VM. Årets rookies ble Oliver Orting fra Danmark og Sophie Meinke fra Tyskland.

Etter det kom premieutdelingen for lagseilingen som vi hadde gledet oss til en uke. Her ble det bronse til Tyskland, sølv til Danmark og som nå sikkert hele verden vet, Gull til Norge.

Så var det premieutdeling til de ti beste guttene og de ti beste jentene.

Gutteklassen:

 1. Fabian Kirchhoff, Tyskland, 36 p

 2. Lars Johan Brodtkorb, Norge, 40 p

 3. Kristian Præst, Danmark, 50 p

 4. Carl Ljunggren, Sverige, 58 p

 5. Emil Munch, Danmark, 68 p

 6. Toon van Caneghem, Belgia, 74 p

 7. Stépán Sivy, Tsjekkia, 74 p

 8. Oriol Pina, Spania, 75 p

 9. Axel Burlin, Sverige, 76 p

 10. Marcus Warvne, Sverige, 78 p

....

 1. Martin Andreas Vevstad, Norge, 346 p

Jenteklassen:

 1. Anna Livbjerg, Danmark, 6 p

 2. Ascension Roca de Togores Benabent, Spania, 20 p

 3. Stine Schreiber, Tyskland, 23 p

 4. Lluïsa Puig Moner, Spania, 41 p

 5. Neke Söker, Tyskland, 44 p

 6. Ingrid Madeyski Bengtson, Sverige, 45 p

 7. Matilda Lanner, Sverige, 47 p

 8. Marisa Roch, Tyskland, 50 p

 9. Saara Kuisma, Finland, 55 p

 10. Tania Tammling, Tyskland, 62 p

....

 1. Nora Johanne Brodtkorb, Norge, 78 p

Neste års VM avholdes i Club Nautico El Balís ca. 30 min nord for Barcelona i Spania. Håper vi sees der :-).