Open Week 2017 Blanes, Spania

Publiseringsdato: 08.jul.2017 08:01:33

I år arrangeres VM for europajoller i Blanes nord i Spania. Vi befinner oss ca. midt i mellom den Franske grensen og Barcelona. Før VM starter arrangeres en regatta som kalles «Open Week». Dette er en regatta hvor seilere som ikke har klart å kvalifisere seg hjemme i eget land får en sjanse til. For å kvalifisere deg gjennom OW må du ligge blant de halvparten beste som ikke er kvalifisert når regattaen er over og komme innenfor kvoten til landet ditt. For seilere som er forhåndskvalifiserte er OW en flott uke hvor du får testet forholdene på VM banen. Det er sjelden VM arrangeres to ganger samme sted, og da er det fint å få en mulighet til å bli kjent med forholdene gjennom en stor regatta. I år stilte 108 båter til start under OW.

OW ble seilt over 4 dager med 2 race hver dag. Arrangørene valgte å dele feltet i to grupper slik at det var 54 seilere pr. gruppe. Fra Norge var det bare Lars Johan Brodtkorb, Horten, som stilte. Lars Johan synes OW er en veldig viktig del av forberedelsene til et mesterskap som VM. Her får man mulighet til å teste utstyret sitt, bli kjent på baneområdet og matche litt mot konkurrentene før det braker løs for alvor. Det viste seg at her i Blanes er det viktig å bli litt kjent med vind og bølgeforholdene. Hver dag har starter med lite til ingen vind. Ca. kl. 11 hver dag begynner det å komme litt vind, men det var først når seilerne gikk på land ca. kl. 16 at vinden var oppe i 3-5 m/s Under hele arrangementet var det veldig mye vindskift på banen – de var mange, jevne og kom ofte. I tillegg var det en del store skift. Bølgene gikk mer på skrå enn vi er vant til og de kommer fra to retninger slik at det blir litt skvalpesjø.

Med vind som lå fra 2-3 m/s på det jevne var det utfordrende seilforhold for Lars Johan som er i øvre vektklasse for e-jolla. Første dag seilte Lars Johan inn til en 8. og 20. plass. I det siste racet fikk han en litt dårlig start som gjorde det vanskelig å avansere underveis i racet. I første race rundet han 3 på gaten og kom først fra venstre til toppmerket, men ble tatt igjen av seilere som kom fra høyre. Andre dagen startet vindmessig som den første. Lars Johan seilte til en solid 7. plass her. Før siste racet økte vinden til det vi har hatt som maks hittil nemlig 4-5 m/s. Dette racet vant Lars Johan relativt greit. Han rundet 2 på første kryss og etter det ledet han til mål. Dag 3 ble nok en lettvindsdag som ga resultatene 9 og 6 for Lars Johan. Etter tre dager lå han sammenlagt nummer 6 på listene. Foran var det to gutter og tre jenter. Siste dagen av OW var det minst vind av alle dagene. Lars Johan satte på det nye seilet sitt siste dagen for å få seilt inn det litt også før VM. Fram til nå hadde han testet et av de eldre for å finne ut hvilket seil han skulle måle inn til VM. Resultatmessig ble det den dårligste dagen med en 15. og en 17. plass, men han fikk mange svar denne dagen ved å teste ut litt alternative valg på banen. I det siste racet rundet han 28. på første kryss og seilte seg dermed bra opp underveis. Sammenlagt resulterte dagen i at han falt akkurat utenfor premieplassene til en 11. plass av 108.

Lars Johan er fornøyd med egen seiling under OW. Han gjorde noen feil underveis som han nå kan ta hensyn til når VM starter. Utstyret er testet og han har bedre kontroll på seilforholdene på banen. Det er ingen hemmelighet at han foretrekker 5 m/s fremfor 2 m/s, men et VM med både lettvind og mellomvind er mest sannsynlig. Hardvind blir det neppe snakk om under VM i Blanes 2017.