VM i gang - flott norsk start

Publiseringsdato: 20.jul.2015 22:43:01

Lars Johan Brodtkorb knallstartet VM med to seiere av to mulige. Henrik Bucher seilte og flott og tok med seg to topp ti plasseringer til tross for kullseiling i første race. Henrik Andersen startet også VM bra med å runde første kryss som nummer åtte og seilte seg opp til nummer fem før han og kullseilte. Han tapte mer enn Henrik Bucher på kullseilingen og gikk i mål som tjue, samme som i andre race. Etter første dag er dette de tre beste norske guttene på henholdsvis 1., 6. og 20. plass sammenlagt. Jentene startet også flott og overrasket i den kraftige vinden. Aleksandra Gulbrandsen knallet til med en sjetteplass i andre race. Kristine Gustavsen fikk og til et topp race med en ellevte plass. Nora Brodtkorb er ikke helt i form, men seilte likevel jevnt inn til femten og seksten. De tre beste jentene ligger sammenlagt med Aleksandra på 11., Nora på 17. og Kristine på 19. plass.

Det var duket for en flott dag på fjorden for de seilerne som liker og mestrer mye vind. På landbasen var det relativt rolige vinder og strålende sol, men vindretningen var slik at når man nærmet seg banen ble det litt anderledes. Klokken 11.40 hadde regattasjefen banen klar ute på havet, og det blåste 14-15 knop. Vinden sto rett inn mot Hoveodden og det var en kjølig fornøyelse å følge racene derfra. I disse forholdene var det klare favoritter til å ta topp plasseringene for dagen. Når det gjelder guttene ville man nok fått dårlige odds hvis man satset på Lars Johan Brodtkorb, Henrik Bucher, Oscar Bengtson (SWE), Emil Munch (DEN) eller Albin Jonsson (SWE). Men også Henrik Andersen og Håvard Aker kan for blande seg i toppen i dag. På jentesiden stiller nok danskene sterkt med Anna Livbjerg og Anna Munch. Sverige har også gode kort i Vilma Bobeck og Celina Brulin. Av de norske har nok Nora Brodtkorb seilt best i så mye vind tidligere i år, men de andre kan fort overraske om de får alt til å stemme. Andre som normalt seiler veldig godt i mye vind er Janika Puls (GER) og Ascension Rocka (ESP). Klokken tolv gikk første start og vi skulle snart få se hvem som mestret vinden og bølgene best.

Jentene hadde første start i dag, og første startskudd gikk presis klokken 12, men det ble generell tilbakekalling. Det var først på tredje startforsøk klokken 12.26 at jentene kom avgårde med U-flagg i starten. Nora gikk sammen med Vilma (SWE) til høyre, Kristine og Laila Vevstad gikk mot midten til høyre mens Aleksandra gikk lengst venstre første del av kryssen. Inger Helene Stakston gikk mot midten mot venstre. Nora gikk godt på kryss, men gikk bak Anna Livbjerg og Vilma Bobeck når de møtte hverandre. Til første kryss kom Anna Livbjerg første fulgt av Vilma Bobeck. Nora rundet som beste norske på 9. plass. Det var lange avstander og vanskelig lys i vinden, så det var først når de kom til lensemerket at det var mulig å få ordentlig oversikt over feltet. Der rundet Vilma 1 (SWE), Anna L 2 (DEN), Celina B 3 (SWE), Ida Moss 4 (SWE) og Janika Puls 5 (GER). De norske fulgte på følgende plasser: Nora 11, Kristine 13/14, Aleksandra 19, Laila 42 og Inger Helene 46 (sist). Mot mål kom de samme topp fem, og Vilma hadde fått et godt forsprang til Anna. Kristine seilte helt fantastisk i hard vind og kom omtrent til samme plassering på kryss og hadde tatt noen plasser før hun rundet bunnmerket som 10. I mål ble hun nummer 11. Nora og Aleksandra tapte noen plasser underveis, men holdt trykket bra og gikk i mål henholdsvis som nummer 16 og 21. Laila og Inger Helene holdt godt følge med felte, men klarte ikke seile seg noe særlig opp.

Det foregikk mye på en gang i dag. Guttene kom seg heller ikke avgårde på første forsøk, så de krysset opp til sin første kryss runding samtidig som jentene var på sin andre kryss. Starten deres gikk klokken 13.00. Samuel Dalen Selås, Jakob Lepperød, Kristoffer Rosmo, Lars Johan, Håvard Aker og Ole Unger Weierholt gikk høyre ut fra start. Henrik A, Johan Gustavsen og Aleksander Gauslaa gikk på vestre siden ut fra start, men slo over mot høyre ganske raskt. På venstre siden fant vi Henrik B, Sondre Butler Wang og Martin J Janssen. Lars Johan kom først med god margin til første kryssmerkerunding. Det var flere norske helt i toppen, men på første lensemerket fikk vi full oversikt. Lars Johan var først fulgt av Kristian (DEN 99) og Emil Munch (DEN). Henrik Bucher rundet 6 og Henrik Andersen 8. Dette så lovende ut for en stor norsk VM dag. Resten av de norske gutta kom fra midt på 20 tallet og utover. Endel av disse var nok ikke helt fornøyd med åpningen av VM, men det er mange race igjen - ca. runding for resten er: 27 Jakob, 31 Håvard, 47 Martin, 53 Kristoffer, 55 Ole, 56 Sondre, 57 Johan, 60 Samuel og 62 Aleksander. Fortroppen hadde fått litt avstand til feltet forøvrig, men ellers var det ikke veldig store avstander i feltet. Aleksander har tross alt akkurat byttet fra optimistjolle til europajolle så at han henger med på halen til verdenstoppen i 15 knop er ikke verst etter to måneder i båten. På sløremerket ledet Lars Johan ganske klart, Henrik A rundet 5 og Henrik Bucher 7. Begge Henrik'ene fikk seg en kullseiling midt i racet. Bucher tapte ikke så mange plasser på dette og kom i mål på 9. plass, men Henrik A falt litt lengre bak i feltet og gikk ikke i mål før 20. De øvrige kom til mål omtrent som de rundet underveis.

Jentene var godt i gang igjen når guttene gikk i mål. Deres andre start gikk rett før kl. 14.00. Det var fortsatt vanskelig å se kryssmerket, men Vilma kom først foran Mareike (GER) med Anna Munch (DEN) og Anna Livbjerg (DEN) rett bak. Det var flere båter som rundet sammen med dem, men det var ikke mulig å se seilnummerene. Kristine rundet ca. 18, Nora 21, Laila 30 og Inger Helene 44. Det var veldig morsomt å oppdage Aleksandra helt i front nedover første lenseleg - Det viste seg at hun var en av de som hadde rundet i klyngen topp fem. Til første lenserunding var det Anna M som var 1, Vilma B 2, Anna L 3 Mareike 4 og Aleksandra 5. :-) For en start for Tønsberg jenta. Kristine rundet nest best av de norske som nummer 17, Nora 21, Laila 31 og Inger Helene 44. Regjerende verdensmester Anna Livbjerg viste fram sine styrker og seilte en solid kryss og en flott lens og hadde tatt ledelsen på andre lenserunding. Aleksandra tapte for Janika Puls (GER) mot slutten, men var tett bak henne i mål på en 6. plass. Nora seilte seg fint opp til en 15. plass og Kristine tapte litt, men seilte inn til 21. plass. Laila avsluttet også første VM dag godt og holdt seg på 30-tallet. Inger Helene fulgte bak.

I guttenes andre race så det ut som Lars Johan skulle ha full kontroll på feltet fra start til mål som sist. Han var suveren leder både til første kryss og til første lensemerke. Henrik Bucher seilte nok et sterkt løp og kom til første merke på 4. plass rett bak Oscar Bengtson (SWE) og Emil M (DEN). De øvrige norske fulgte litt lengre bak, og fikk ikke helt kontroll på vind og bølger i dag. De rundet første kryss som følger: 22 Henrik A, 33 Håvard, ? Jakob, 39 Martin, 40 Ole, 46 Sondre, 49 Samuel, 53 Kristoffer og 56 Johan. Aleksander startet racet, men etter kullseilinger valgte han å bryte når han lå et godt stykke bak feltet. Han var på vannet til jentene gikk i mål og seilte inn samtidig som dem.

Lars Johan krysset stødig opp mot merket for andre gang, men hvor ble han av?? Første til merket kom Oscar B (SWE), Emil M (DEN) og Henrik B som tre. Lars Johan dukket plutselig opp som nummer 4 ca. 20 sek bak. Hadde han og kullseilt?. Vel for hans del var det nå i alle fall bare å jobbe om han ville ha igjen ledelsen. Oscar, Emil og Henrik jobbet alt de hadde mot sløremerket, men Lars Johan rundet rett i ryggen på dem. Henrik A fulgte på 19, Håvard 22, Jakob 33, Martin 38, Ole 44, Sondre 51, Kristoffer 55, Johan 56 og Samuel 58. Det jobbes godt i bølgene nedover lensen fra alle de norske, men Lars Johan er i en klasse for seg og viser at det ikke holder å lede med 20 sek på ham i disse forholdene. På lensemerket er Emil M først rett foran Oscar og 4-5 sek foran Lars Johan. Dette er kanskje de tre sterkeste på lens i verden nå når det er fri pump, så ingen ting var avgjort her. Henrik Bucher taper et par plasser på lensen og runder 6. Denne plassen holder han i mål. Men det var en skikkelig triller å følge topp tre mot mål. Emil sløret mot høyre og Oscar mot venstre med Lars Johan på slep. Rett før bunnmerket smatt Lars Johan forbi Oscar. Emil rundet over på kryss først og Lars Johan tok opp jakten. Det kunne se ut som Lars Johan hadde litt mer høyde enn Emil og fra land så det ut som Lars Johan gikk først over målstreket med minste mulig margin. Emil sin far kom fra tur langs vannet og satte seg å så i kikkerten. Det sier litt om hvor spennende det var når han ikke slapp båtene av synet et øyeblikk fra lensemerket. (Han følger vanligvis ikke så nøye med i kikkert som mange andre foreldre) Men vi kunne ikke si noe om resultatet før vi fikk snakket med gutta. Det viste seg at det var Lars Johan som kom først. Han, Oscar og Carl Ferm (SWE) ble tatt ut til måling når de kom på land. Alt var på plass for alle tre. Henrik B var strålende fornøyd på land selv om han ikke følte han hadde fått ut alt. Kullseilingen i første race var nok det som irriterte mest. De andre norske gutta trengte nok litt oppmuntring etter dagen. Plasseringer midt på treet og nedover er ikke helt lett å svelge når egne forventninger er høye. I morgen skal det og være endel vind, men det skal bli litt mindre. Ny dag nye muligheter. Vi gleder oss til det.

Det viste seg at grunnen til at Lars Johan rundet fire var at han hadde tatt feil av sløremerket og kryssmerket. Det var først etter å ha sløret 50-100 meter og han ikke så noe merke å sløre til at han skjønte tabben. Det er tydeligvis ikke bare bare å ligge langt foran feltet. Lars Johan vrengte rundt og sløret tilbake til riktig merke før han kunne ta opp jakten på det tapte forspranget igjen. Det viste seg et endel bakover i feltet også var på vei til feil merke. I det Lars Johan snudde fortalte Ole Gunnar i sikringsbåt (som forøvrig også trodde han lå på kryss) at en haug med andre seilere lengre ned på kryssen også la om kursen og oversto merket litt mer enn de sikkert hadde planlagt. Vi får nok ikke en repetisjon på dette i morgen. Da er nok alle skjerpet for ikke å gjøre samme tabbe to ganger.

På land hadde jentene debrief med Carl Hansson og guttene med Jon-Aksel Mortensen som er trenere for det norske laget under VM. I morgen er det guttene som har første start og jentene andre start.

Værvarselet for i morgen er nok en dag med strålende sol og vind som starter på 7 m/s fra sørvest når vi våkner. Så skal den ned i ca. 4 -5 m/s fra vest rundt kl 10 før den skal øke på til 9 m/s igjen klokken 13 tilbake på sørvest hvor den skal holde seg til ca kl. 16. Slår varselet til blir det en tøff dag for seilerne i morgen også, men vi får vente med å se til vi er der.