Kristoffer, Sondre og Nora best på vannet - Lars Johan holder en klar ledelse før siste dag likevel

Publiseringsdato: 25.jul.2014 21:57:50

Lars Johan leder før siste dag av VM med 27 poeng til andre og 39 poeng til tredje plassen. Han ser ut til å være sikret pallplass uansett hva som skjer i morgen, men vi deler ikke ut medaljene før alle er i mål og seilerne er sendt på land. Anna Livbjerg leder også i dag jenteklassen med 12 poeng til nummer to og 14 til nummer tre, men her er det litt mer åpent dersom det skulle bli samme vindforhold i morgen som i dag.

Lars Johan leder fortsatt ganske klart før siste dag av VM, men i dag brukte han opp begge strykregattaene sine, og er avhengig av et bra race i morgen for å sikre seieren. I dag har det vært lettvind i La Rochelle med 3-4 m/s gjennom hele dagen. Det har også vært veldig skiftende vinder både i retning og styrke. Lars Johan fikk bra starter, og første racet lå han helt i toppen første delen av kryssen, men til første runding kom han som nummer 28 og gikk i mål som 26. Pau Schilt som nå har klatret til andre plass sammenlagt fikk 8 i dette racet, men ellers var alle de andre konkurrentene nærmest pallen rett i nærheten av Lars Johan eller langt bak. Det sier litt om dagen at nummer en og to i dette racet ligger 46 og 51 sammenlagt i VM. Dagens andre race gikk heller ikke så godt for Lars Johan i starten av racet mens Pau kom seg topp ti i dette også og gikk i mål på 3. plass. Lars Johan rundet 23, og seilte seg opp til 16 i mål. Oscar Bengtson som til i dag har holdt sølvplassen hadde også en dårligere dag i dag og ble 34. i siste race. Han er nå på bronseplass før siste dag.

Håvard fikk ikke helt til startene i dag heller, men i de lette vindene tok han flere plasser i feltet, spesielt i andre race, enn de foregående dagene. Første race kom han til kryssen som nummer 41 men han seilte seg opp og gikk å mål på 22. plass. I andre race kom Håvard til første kryss som nummer 12 og andre kryss som nummer 8. Dessverre tapte han mange plasser på siste lensen fordi det fylte på med vind fra venstre og leggen ble en sløreleg. Til mål kom ham som nummer 18. Den jevne seilingen rundt 20ende plasser gjør at han holder stand på sammenlagtlisten og klatrer litt innimellom. Han holder nå 17. plassen, og er nest beste norske gutt.

Nora, Kristoffer og Sondre ga Norge de beste enkelt plasseringene i dag. Kristoffer likte bedre vindstyrken og seilte seg opp til en 11. plass i første race. Han så ut til å lede ganske klart i starten av første kryss sammen med Lars Johan, men forholdene endret seg og han rundet som 32 på første kryss. I dag var det skikkelig Kristoffer føre og han tok 5-10 plasser på hver leg og kom altså i mål som 11 på mesterskaps beste for ham. Sondre storseilte også i første race og rundet som beste norske på en 11. plass på første merke. Han tapte bare noen få plasser i dag gjennom hele løpet og gikk i mål på 15. plass. I andre race seilte begge inn til sin nest beste plassering så langt dette VM. Sondre kom da i mål på 29. og Kristoffer på 30.

Nora hadde et veldig bra førsterace i dag. Hun rundet som nummer 5 på første merke, men tapte litt underveis i løpet og gikk inn til en flott 7. plass. Hun har dermed klatret litt på sammenlagtlisten igjen og ligger nå som 7 av jentene. Kristine rundet ca 35 på første kryss, men tapte dessverre litt underveis og fikk 40 plass i mål. Aleksandra rundet første merke som 49, og seilte seg opp til 37 i mål. Det andre racet for jentene ble veldig spesielt. Nora hadde ikke så veldig bra runding til førstekryss, men hun gikk best av de norske i første del av racet og rundet 21. Kristine rundet ca 40 og Aleksandra lå sist av de norske og rundet 50+. Når jentene var på sin andre kryssleg kom det et vindskift på ca 45 grader. Aleksandra var nå plutselig beste norske på 25 mens Nora var ca 46. Anna Livbjerg gikk fra 40 plass til 3 plass på dette skiftet. I det jentene rundet 2. kryss møttes de to vindene og det var ikke helt lett å vite hvilken kurs man skulle velge. Fra land ble det diskutert om det ikke var best å seile kryss, mens seilerne så ut som de både seilte lens og slør. Ikke overraskende ble racet annullert rett etterpå så jentene fikk bare et løp i dag.

Henrik og Martin hadde nok sin dårligste dag på vannet så langt i dette VM. Henrik gikk i mål midt i feltet etter å ha tatt noen plasser i løpene, mens Martin rundet i siste del av feltet i begge racene. Det er litt uklart hva som gjør at Martin ikke helt får det til å stemme her, men vi får ta dette som en trening til VM i Arendal neste år.

Det blir en spennende dag på vannet i morgen. Første start er i kveld ikke utsatt i morgen, men det er meldt omtrent de samme værforhold i morgen som det har vært i dag. I dag kom vinden sent, og første start gikk ikke før kl. 15. I morgen er 16.00 satt som siste mulige start tidspunkt siden det er siste dagen. Jentene er et race etter og har mulighet til å seile tre i morgen, men det blir det neppe tid til. Guttene kan få to race, men da må vi ha vind tidligere på dagen. Dersom det bare blir at race i morgen er Lars Johan verdensmester uansett hva han blir i løpet.

Sammenlagtliste etter 10 race før siste dag av VM:

1. Lars Johan Brodtkorb NOR (10p)

2. Pau Schilt ESP (37p)

3. Oscar Bengtson SWE (49p)

4. Sylvain Notonier FRA (52p)

17. Håvard Aker NOR (161p)

23. Henrik Andersen NOR (180p)

49. Kristoffer Rosmo NOR (350p)

56. Sondre Butler Wang NOR (380p)

63. Martin Johan Janssen NOR (412p)

Sammenlagt etter 9 race:

1. Anna Livbjerg DEN (7p)

2. Kristine Mauritzen DEN (19p)

3. Mathilde Geron FRA (21p)

7. Nora Brodtkorb NOR (53p)

38. Aleksandra Gulbrandsen NOR (249p)

39. Kristine Gustavsen NOR (252p)

Resultater finnes her.