LagseilingsGULL i VM

Publiseringsdato: 18.jul.2014 21:47:21

De siste dagene i La Rochelle har det vært trykkende varmt og helt uutholdelig til og med å være på vannet. Heldigvis våknet vi til et skydekke i dag slik at det var levelig ute, og det var fin vind når det nærmet seg regattastart for Nationscup. Åtte lag fra syv nasjoner var påmeldt - DEN, SWE, NOR, ESP, GER, FRA1, FRA2 OG BEL. Norge var før start ranket som tredje beste lag etter Sverige og Danmark. Rankingen utarbeides ut fra seilernes resultater i det individuelle VM fra året før.

Samtidig som nationscupseilerne gjorde seg klare til race pågikk det innmåling. Det var satt av tid fra kl 9-10 på morgenen i dag til at nationscup seilere kunne måle inn, men i går ble det gitt beskjed om at de kunne måle når de ville både i dag og i morgen. Det ble rimelig stress i det norske laget da de fra et annet hold fikk beskjed ca kl 11 om at innmålingen måtte være ferdig for at de skulle få seile Nationscup som startet kl 13.00 siden alle hadde planlagt å gjøre det etter dagens seiling. Med en kø på 30-40 båter fikk vi heldigvis avklart at innmåling var unødvendig for nationscup og roen senket seg.

Sondre, Martin, Kristoffer, Kristine og Aleksandra brukte formiddagen i kø og fikk målt inn alle sammen. Det var ingen store utfordringer under innmålingen, og alle er innmålt og klare for treningsøkt i morgen. Håvard, Lars Johan og Nora målte inn etter dagens seiling mens Henrik valgte å vente til i morgen. Henrik, Nora og Lars Johan har alle planlagt endel små reparasjoner på båtene hos Paul de Porter i morgen og står over treningsøkten.

Etter en lagbriefing gikk seilerne fra Norge på vannet kl 12.30 klare til dyst. Norge møtte Spania i sin første match. De norske seilerne hadde god kontroll på spanjolene helt fra start og spanjolene kom aldri helt tilbake. De siste to leg'ene ledet Norge med plassene 1, 2, 3 og dette holdt til mål. Lars Johan kontrollerte baktroppen og gikk i mål som nummer 8. Andre match var mot Danmark som var regjerende mestere. Dette ble en tettere match selv om Norge hadde rimelig god kontroll det meste av veien. På lenselegen hadde Norge 1, 3, 4, 5, mens Kristine fra Danmark lå 2 før hun plutselig kullseilte. Hun virket svært overrasket over dette selv og klarte aldri å komme seg opp i feltet igjen. Norge vant med plassene 1, 2, 3 og 7.

Lagseilingen fungerte slik at man startet i rekkefølge etter hvor man var ranket. Hvis du vant en match klatrer du oppover på listen og tapte du en match gikk du nedover på listen. Norge seilte seg opp på toppen etter sin første seier og ble der oppe siden de fortsatte å vinne.

Tredje matchen møtte Norge Frankrike sitt førstelag. Håvard og Henrik hadde god start i denne matchen mens Lars Johan tjuvstartet og valgte å gå tilbake for å fri seg. Dersom du ikke går tilbake får du i mål den plasseringen du går i mål på pluss 10. Derfor lønner det seg uansett å fri seg for så å prøve å komme inn i matchen igjen ellers taper laget ditt uansett. Nora var på vei tilbake men snudde da flagget gikk ned, så da var vi to etter. Norge hadde i alle sine matcher et veldig godt samarbeid til tross for at de ikke har seilt så mye sammen før. Dette samarbeidet gjorde at de vant mot Frankrike med siffrene 2, 3, 4 og 5. I sin fjerde match møtte Norge igjen Spania som hadde klatret oppover på listen etter å ha vunnet over Belgia og Danmark. Denne gangen ble det litt mer spennende fordi nå kjente lagene hverandre litt bedre. Men Norge kontrollerte inn og vant igjen med målsifrene 1, 2, 6 og 8

Mens de siste matchene pågikk kom det et tordenvær inn over området og siden alle lagene hadde seilt 4 matcher hver og man kunne kåre en vinner, valgte arrangørene å sende seilerne på land. Det var sol og 4-6 m/s helt til uværet kom med mange tette matcher som ble fulgt med stor interesse både fra land og fra følgebåter på vannet. Lars Johan, Håvard, Henrik og Nora vant som eneste lag alle sine race i årets lagseiling under VM. Norge tok dermed gull foran Sverige på sølvplass og Spania på bronseplass. Jon Aksel Mortensen var trener og Lars Johan kaptein for det Norske laget. Premieutdelingen for Nationscup finner sted under seilermiddagen på tirsdag.

I natt er det meldt at det skal komme en storm inn over La Rochelle så alle har etter beste evne bunnet fast båtene sine til ringer, flaggstenger og gjerder. Vi får håpe det blir en rolig natt til tross for advarslene slik at ingen våkner til skader på utstyr i morgen. Det tordner og lyner rundt oss på himmelen nå i kveld, men uværet er enda ikke rett over oss.