VM dag 3 - Et perfekt lettvindsrace før avblåsing

Publiseringsdato: 08.aug.2018 16:18:54

I dag kan det bli spennende med vind, det er de siste dagene og timene meldt alt fra 2-9 m/s og fra sør, vest og nord. Seilerne gikk som planlagt på vannet til start kl. 11, men på vannet kl. 10 blåste det bare 2 m/s fra sør-sørvest. Rett før 11.00 kom AP opp på båten fordi det var helt dødt og vinden kastet rundt i alle retninger. Etter en god venteøkt på vannet kom plutselig vinden relativt kraftig fra vest, og kl. 12.00 blåser det fra 5-6 m/s ganske stabilt fra vest. Når vinden lå i denne styrken fra vest ukene før VM var den veldig stabil, men hadde ganske store vindskift (20-50 grader pr. 2 min) Vinden er meldt å dreie mot nord og øke mot kl. 16.00 så det blir spennende å se hva de får av race før den tid. Samtidig har værvarselet på yr endret seg og varsler nå mye mindre vind utover kvelden.

Kl. 12.10 gjøres det klart til første start for guttefeltet. Siden det tok litt tid å snu hele banen har flere seilere fått tatt noen lange drag oppover kryssen for å sjekke banen. Nora og Lars Johan var nesten helt oppe på kryssmerket før de snudde. Alle startene i VM gjøres på U-flagg. Akkurat rett før starten skulle gått kl. 12.17 ble det satt AP igjen. Det betyr nok at det har kommet en ordentlig vinddreiing.

Mens vi venter på de rette vindene passer det å si noen ord om arrangementet så langt. Mye er bra selv om de roter litt med startene og ikke klarer å ta så mange men i stedet slipper avgårde felt som burde vært generell tilbakekalling. Spesielt forholdene på land er det dessverre mye å utsette på årets VM. Da de søkte om mesterskapet ble det lovet perfekte forhold med nye havnefasiliteter og flott utsettsrampe i tillegg til muligheten for camping på seilforeningen. Vel ikke noe av dette har vi sett noe til. Nærmeste campingmulighet er 5-7 min unna med sykkel eller 25 min til fots og det er en bobilparkering med brakkedusj og betaltoalett. Det er ikke garderober for seilerne, men en offentlig do i nærheten som heldigvis er gratis. Utsettsrampe har de ikke, men alle er tvunget til å sette ut båtene på stranden. I utgangspunktet trenger ikke det være så ille, men det er et tykt lag med «sukkersand» som det er nesten umulig å dra båtene over, de første 2-3 meterne med vann er dekket av sørpetang, og når det blåser fra nord og nordøst bryter bølgene 10 meter utover pga grunner og gjør sjøsetting vanskelig. Men heldigvis er det mange hyggelige europajolleseilere, trenere og foreldre så vi hygger oss. Dessverre er seilermiddagen så dyr som 50 euro for foreldre og støttepersonell i år så den middagen vi alle gleder oss til fordi de voksne pleier å ha det veldig hyggelig er det svært få som prioriterer å delta på. Grunnen til at det er så dyrt er at det er åpen bar, men det kunne man heller betalt for kanskje.

Tilbake til seiling: Først guttestart kl. 12.30. Vanskelig å se hvordan de ligger i feltet ut fra start pga vinkelen, men det eneste som er sikkert er at en SWE-båt ser ut til å ha et forsprang, og Lars Johan ligger foran Kristian Præst som betyr litt for sammenlagten. Resten får vi se til kryssmerkerunding. Jentene ligger alle samlet ved startbåten rett før 1 min. Velger du bare å gå litt mot le er du helt alene og har fri vind så det tyder på at det er veldig favoritisert på høyre side. Ren start for jentene kl 12.43 med båter nesten over hele linjen. Ser ut som det har lønnt seg å gå mot venstre på banen oppover kryssleggen. Store deler av guttefeltet er nesten borte på sløremerket på vei oppover. Lars Johan kommer et sted mellom 20 og 30 til første kryss, men det er helt umulig å se nummer der ute. Det var en svenske i tet, men kan ikke si om det var samme som så ut til å lede fra start. De syv første har fått litt avstand til resten, men ikke mye. Nå går det så sakte der ute at det er kjedelig å sitte å se på. Lars Johan runder som nummer 21. på sløremerket. Nora runder sin første kryss som 22. Racet avblåses for guttene kl.13.05. Da har Lars Johan seilt seg opp til topp 10, og på land forstår han ikke hvorfor racet ble avblåst fordi han mente det blåste mer enn det gjorde i andre race første dag av VM. Jentene seiler fortsatt når guttene har avsluttet, men det ble og avblåst for dem og. Det er jo naturlig at alle fortsetter å seile ned til startbåten når de er på lens fordi alle skal jo dit, men flere båter snakker med trenere/foreldre i begge feltene og gjør seg klar til å taue båter inn.

Etter avblåsingen blir seilerne sendt på land med AP over H som betyr at de må vente på land for muligheten for å gå ut igjen. Mens vi sitter på land blåser det faktisk veldig mye etterhvert på banen. Det er stort sett 7 m/s hele tiden, men det dropper vist litt helt ned til 2 m/s innimellom. Hovedproblemet er at det er en kjempe sterk strøm som gjør at de ikke klarer å holde startbåten. Klokken 15. avblåses det på land og dagsordenen går rett over til AGM møtet.

VM 2019 er i Balis som ligger 30 min nord for Barcelona. Dette ble bestemt i fjor. På møtet ble det bestemt at EM 2019 blir i Fåborg. Det var før mesterskapet startet ingen søker til VM i 2020, men Sverige er overtalt/overbevist til å prøve å få en seilklubb til å arrangere. AGM har gitt styret i IECU mandat til å akseptere Sverige sin søknad dersom den kommer innen november og tilfredsstiller kravene AGM ønsker. Den Svenske europajolleklubben håper å få VM 2020 arrangert et eller annet sted mellom Malmø og Gøteborg, fortrinnsvis ønsker de Malmø eller Helsingborg til å arrangere men alle klubber langs strekningen er aktuelle dersom de tilfredsstiller kravene. Planlagt tid er i midten mot slutten av juli. EM arrangeres i 2020 i starten av august i Tyskland på innsjøen Müritz som er Tysklands største innsjø. Seilklubben er Röbeler Segler-Verein. De vant med 8 mot 5 stemmer over Cadiz sør i Spania.

Klokken 19 starter kveldens seilermiddag.

Dagens siste dårlige nyhet er at regattakomiteen har avlyst morgendagens hviledag og innkalt til start kl. 11.00 - forresten den dårlige nyheten kan bli enda dårligere, det er bare meldt 1-2 m/s mellom klokken 10 og klokken 14......

(Lars Johan ønsker å korrigerre overskriften fra i går hvor det stå «...fikk en etterlengtet seier». Han har aldri jobbet så hardt for en seier i noe VM så da blir det feil å si fikk :-) )