EM i Spania er i gang

Publiseringsdato: 07.jul.2015 20:30:35

Nora Brodtkorb stiller som eneste norske deltaker i årets EM i Platja d'Aro i Spania. Før juniorene startet den 5. juli var det EM for Masters. Denne første delen av mesterskapet var preget av veldig lite vind. Etter at juniorene har kommet i gang er det for mye vind som er utfordringen. På tre regattadager har arrangørene bare klart å få avholdt 4 race. Nora seiler jevnt og godt sammen med de syv andre i toppen. Det er de samme syv seilerne som har rundet først, men i litt ulik rekkefølge i alle de fire føste racene. Nora ligger på 6. plass med 16 poeng. Helt på topp ligger Vilma Bobeck fra Sverige som har vunnet de tre siste racene, og står dermed med 3 poeng etter en stryk.

Mange av de erfarne seilerne her stiller seg ganske uforstående til at de blir sendt på land etter bare et race hver dag, for de aller fleste mestrer vinden greit selv om det er endel kullseilinger både blant gutter og jenter. Den største utfordringen her har for de aller fleste vært utsett og opptak av båtene. Det er vanskelige ramper som vind og bølger slår rett inn mot. I tillegg er det et ganske smalt havneløp med stein på begge sider, og kullseiler du står masten i bunnen. Arrangørene er nå to race etter skjemaet, og det er meldt endel vind i morgen og, men de siste to dagene skal det muligens roe seg litt på vindfronten.

Åpning av årets EM skjedde i byens idrettshall. Vi marsjerte gjennom byens hovedgate midt i den største trafikken og shoppingen så det var mye publikum. På åpningsseremonien var det også avslutningsseremoni og premieutdeling for Master EM. Det deles ut premier i klassene best overall, beste menn, beste kvinner, beste eldre, beste eldste, og det er premie til beste seiler i trebåt.

Etter seremonien var det litt snacks til deltakerne.

Dag en blåste det veldig mye, og Nora synes det var litt skummelt å være "alene" på vannet. Lars Johan Brodtkorb som er trener under EM kom ikke før til dag 2 fordi han har seilt JrVM i Finnjolle i Valencia. Han kom derfra ved midnatt den 5. med en bronsemedalje i kofferten. Gratulerer!

Heldigvis er det mange gode venner i Europajolleklassen så både danske trenere og spanske og svenske foreldre tok seg godt av Nora om hun trengte noe. Siden hun ikke hadde egen følgebåt tapet vi fast maten i båten (se bilde). Hun startet mesterskapet bra med en 4. plass. Nå seilerne ble sendt på land var det med stor dramatikk. Vinden sto rett inn på rampene og det var veldig mange som hadde problemer. Det tok godt over 1 time å få alle på land. De fleste måtte ta ned seilet på vannet og taues helt fram til rampen.

Dag 2 startet AP på land, men vinden kom relativt raskt og med like stor styrke som dagen før. Det var en liten endring på retningen så det var forventet at det skulle bli litt lettere å komme ut og inn. Det var godt å ha norsk trener på plass også. Da er det en bedre følelse å være på vannet. Arrangørene klarte bare å få til et race før de sendte seilerne på land for å vente. De kunne ha klart et til men de brukte veldig lang tid på å legge en bane som senere ble flyttet ganske langt. Seilerne var på vannet i to timer før første race startet. Planen var å sende dem ut igjen, men vinden løyet ikke, og med de vanskelige rampene var det vel ingen som følte at det var forsvarlig å prøve et race til. Dermed ble vi sendt hjem ca. 17.30. Nora fikk til slutt en 7. plass i mål etter å ha kullseilt på sløremerket. Hun tapte bare to plasser på kullseilingen så det var bra.

På morgenmøtet i dag ga de beskjed om at alle seilerne skulle seile inn forbi rampene til der hvor selve husene ligger fordi der er det mye lunere. Så kan man ta ned seilet der i ro og fred før man "kjemper" seg opp på rampen. Planen for dagen var tre race siden arrangørene nå var to på etterskudd i forhold til skjemaet.

Vinden var like kraftig som de andre to dagene, men i dag klarte de å få sendt både guttene og jentene to race før de ble sendt på land for å vente. Rundt klokken 16 var vinden løyet så mye at AP ble tatt med, men bare 10 min etter ble det avblåst for dagen fordi det ikke var noe vind på sjøen. Nora seilte godt nok en dag og fikk med seg to 6. plasser fra dagen. Vilma Bobeck vant begge dagens seilaser for jentene.

Nora ligger nå på 6. plass sammenlagt med 16 poeng. Vilma leder med 3 poeng og Anna Munch ligger på 3. med 5 poeng.

Kvelden ble avsluttet med grillparty på seilforeningen klokken 18.30. Det var ikke mye mat, men den var god. På storskjermer viste de bilder og film fra mesterskapet så langt.